Правителството отне от НСО резиденция "Бояна" и ловно стопанство "Кричим"

Правителството отне от Националната служба за охрана (НСО) резиденция "Бояна" и ловното стопанство "Кричим". Решението на кабинета идва близо година, след като от поста му беше отстранен бившият началник на НСО Ангел Антонов заради съмнения за злоупотреби със средства.

Именно в стопанството "Кричим" Финансовата инспекция откри редица нарушения, свързани основно със сключването на договори след проведени обществени поръчки. Стопанисването на "Кричим" ангажираше службата за охрана години наред с неспецифични дейности, а за поддръжката му бяха хвърляни пари за селскостопанска техника.

Стопанството беше прехвърлено на НСО от първото правителство на Борисов, за което бяха отпуснати допълнително пари в бюджета на службата. Остава неясно защо, след като "Кричим" и "Бояна" вече няма да се стопанисват от НСО, службата ще има с близо 3 млн. лв. по-голям бюджет за следващата година. 

С решението си в сряда Министерският съвет предоставя за безвъзмездно управление на администрацията си резиденция „Бояна“, а стопанство „Кричим“ - на „Югозападно държавно предприятие“ ДП - гр. Благоевград.

Резиденция „Бояна“ и поземлените имоти в село Куртово Конаре са със статут на публична държавна собственост. Двата обекта към момента се стопанисват от Националната служба за охрана при президента на Република България, но са с отпаднала необходимост и не са свързани с основната дейност на службата, се казва в решението на правителството.

Двуетажната сграда със специално предназначение на Резиденция „Бояна“ е със застроена площ от 1027 кв. м и е необходима за изпълнение на дейностите на администрацията на Министерския съвет.

Стопанство „Кричим“ се намира в землището на село Куртово Конаре, община Стамболийски, и включва общо 24 имота с различна площ. На територията на стопанството се намират сгради паметници на културата - Двореца „Кричим“ и „Австрийската къща“, които са със статут на недвижимо културно наследство.

„Югозападно държавно предприятие“ ДП - гр. Благоевград разполага със служители със специфични умения с профилирано образование и опит, които са необходими за поддържането на земите, горите, горските части и водните площи, част от територията на стопанство „Кричим“. Дейностите по управление и стопанисване на имотите от държавното предприятие ще бъдат единствено и само във връзка с упражняване на законоустановените му функции, като същите ще бъдат съобразени както с режимите на защитена местност „Кричим“, така и с изискванията на Закона за културното наследство.


Източник: offnews.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини