Кабинетът оцеля, майките продължават протестите. Преглед на печата

Вотът на недоверие срещу кабинета е сред водещите теми на вестниците в сряда.

"Очаквано парламентарното мнозинство отхвърли внесения от левицата вот на недоверие към кабинета "заради провала в политиката в здравеопазването". В подкрепа на третото искане за сваляне на правителството бяха 99 депутати от БСП и ДПС, 133 души гласуваха "против", нямаше въздържали се. За да е успешен вотът на недоверие, са нужни 121 депутатски гласа. Дебатите по искането за сваляне на кабинета бяха миналата седмица. Тогава три часа управляващи и опозиция спориха кой може, кой има воля и сили да направи реформа в здравния сектор, който и двете спорещи страни определиха като силно проблемен. И днес при обяснение на отрицателния си вот и гласуване в подкрепа на правителството от ГЕРБ заявиха, че левицата не е алтернатива на управляващите и не може да предложи работещи решения. "За всички е ясно, че БСП не може да бъде алтернатива. Те участваха през всички години в проблемите, които днес се опитваме да решим, наслагвани с години", заяви от трибуната на парламента председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тома Биков от ГЕРБ пък каза, че с гласуването си всъщност е подкрепил и БСП, защото левицата "в това състояние, в което се намира, не знае каква беля ще си стовари на главата, ако почне и да управлява". Намерете себе си, намерете опции да излъчите алтернатива, докато сте в опозиция, обърна се той към социалистите. И допълни, че БСП не показва "никакви признаци на адекватност". "Алтернативата на това правителство се нарича хаос и безвластие. Не знаете, ако съборите това правителство, какво ще правите", каза още Биков." - в. "Дневник".

"Кабинетът Борисов 3 оцеля за трети път. Само БСП и ДПС смятат, че е налице провал в родното здравеопазване и че за това правителството трябва да си ходи... От партията на Марешки, Воля, въпреки редовните критики срещу част от управленската коалиция, подкрепиха категорично правителството, както винаги при вот на недоверие. В опит да изкаже отрицателен вот Цветан Цветанов изтъкна, че равносметката от 133 гласа за правителството е била най-голямата подкрепа за този кабинет, регистрирана досега. Речта му бе прекъсната от Цвета Караянчева, която се извини, но му напомни, че нямал право на отрицателен вот, защото вече се е изказвал преди това в декларация. Което наложи Цветанов да слезе от трибуната. При гласуването на вота на недоверие от пленарната зала отсъстваха премиерът Бойко Борисов и двамата вицепремиери от Обединените патриоти - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Лидерът на ПГ на ОП Волен Сидеров обаче беше на линия. Въпреки разкола помежду им, депутатите на патриотичната коалиция единно подкрепиха правителството..." - в. "Стандарт".

"Изненада! Същата здравна реформа аха да приеме кабинетът "Станишев" Демонополизацията на здравната каса и въвеждането на задължително допълнително здравно осигуряване в частни фондове се обсъждат за първи път от правителството на тройната коалиция начело със Сергей Станишев. Те са записани в актуализираната управленска програма на коалицията, която партньорите от БСП, ДПС и НДСВ приемат през февруари 2008 г. на среща в Хисаря. Предвижда се създаването на гаранционен фонд, който да осигури финансовата стабилност на здравно-осигурителната система, както и стимули за предоставяне на допълнителни услуги от болничните заведения чрез възможността за избор на допълнителни здравни пакети. Здравната реформа обаче се оказва проблем за коалицията. ДПС настоява за пълна демонополизация на пазара на здравни услуги - НЗОК да стане равнопоставена на частните здравни фондове в конкуренция за втория стълб. НДСВ и БСП са против това. Те подкрепят по-мек вариант, който предвижда въвеждане на тристълбов здравноосигурителен модел: НЗОК, в която влиза минимална част от задължителните осигуровки и се запазва солидарният принцип; допълнителен задължителен частен здравен фонд и доброволен частен здравен фонд. При него касата покрива минимален задължителен пакет здравна помощ, а след това пациентите избират дали да доплащат в брой, или чрез частна каса. Антония Първанова от НДСВ и Йордан Цонев от ДПС са автори на здравните модели през 2008 г..." - в. "24 часа".

Протестите на майките на деца с увреждания и поисканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов остават сред актуалните теми.

"На третия ден протести с искания за оставката му вицепремиерът Валери Симеонов най-сетне се извини. Но както сам обяви - защото партньорите му в управлението са го накарали. Още на сутринта след завръщането си от Египет премиерът Бойко Борисов свика спешен коалиционен съвет. Ден по-рано трябваше да се съберат 3-мата съпредседатели на патриотите, но в крайна сметка във вторник срещата се оказа само между Симеонов и Красимир Каракачанов. Волен Сидеров, който също като майките и опозицията настоява за оставка на Симеонов заради думите му "Крескливи жени" на "уж болни деца", я бойкотира. Така патриотите чакаха връщането на Борисов и малко след 8 ч вчера сутринта вече бяха при премиера. Сидеров носеше вестникарски изрезки от 2016 г. В публикациите се цитира Валери Симеонов, който тогава е казвал, че държавата може да е стабилна и без да управлява Борисов. По-рано от Дубай премиерът обясни, че той не може да поиска оставката на вицето си, защото рискува цялата конструкция на управлението. И вчера не стана ясно как бившите кумци Сидеров и Симеонов ще продължат заедно във властта. Депутати от "Атака" обявиха, че ще решат до дни, като вземат предвид и извинението. Рано сутринта вчера пред БНТ Валери Симеонов отказваше да го даде. "Ако се бях извинил, щяхте ли да повярвате, че е истина?", запита той в ефир. Малко по-късно обаче, в изявление от "Дондуков" 1, се оказа принуден да го направи. "На проведения коалиционен съвет при министър-председателя бе обсъден въпросът, свързан с медийната кампания по повод моето изявление и ежедневните протести пред МС. По настояване на коалиционния съвет аз поднасям моите извинения на всички, които са се почувствали засегнати", обяви той. Премиерът не коментира. Майките пред "24 часа": Не приемаме! "24 часа" разказа преди ден историите на 3 жени, свързани с протестите, и техните мотиви да искат или не оставката на вицепремиера заради думите му "кресливи жени" и "уж болни деца". Вижте как реагираха те на вчерашното извинение на Симеонов..." - в. "24 часа".

"За нас изпълнителната власт е напълно блокирана и не е в състояние да упражнява функциите си, заяви Драгомир Стойнев в декларация от името на ПГ на "БСП за България" от парламентарната трибуна. Искането ни за изслушване на вицепремиера Валери Симеонов беше заради необходимостта институцията, която той представлява, да бъде заставена да покаже дали е адекватна на кризите, в които се намираме, заяви Драгомир Стойнев. Валери Симеонов е продукт на един маниер в политиката, който превърна институциите на държавата в противници на народа, който превърна избраните да служат на народа в господари деребеи, които паразитират на гърба му, каза още Стойнев. Тук не става дума за личен цинизъм и възпитание, тук имаме израз на държавен цинизъм по отношение на гражданите и затова са отговорни и политическите алхимици от ГЕРБ, заяви депутатът от БСП. Държавата трябва да бъде изчистена от този циничен и унищожителен управленски похват, хората са коректни към държавата си и е най-нормално да очакват и тя да бъде адекватна в отговорностите си към тях, посочи още Драгомир Стойнев. Необходими са нови избори и смяна на модела на управление, това е нашата категорична партийна позиция, декларира той. Според него гражданското недоволство е близо до предел, зад който това управление губи своята легитимност. БСП иска да извърви пътя към изборите демократично, зачитайки парламентаризма и чрез прозрачни действия, заяви Стойнев. Ние следваме политическите си отговорности и не приемаме никакви обвинения за използване на протестите, посочи той." - в. "Стандарт".

"Вицепремиерът Валери Симеонов ще оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, заложен в законопроекта за хората с увреждания, одобрен с консенсус на първо четене от социалната комисия в парламента, съобщи "Дарик". Към момента този орган се ръководи от социалния министър Бисер Петков, но през пролетта, когато ще влязат в сила голяма част от текстовете, постът ще бъде даден на ресорния вицепремиер. Депутатите от социалната комисия одобриха и законопроекта за личната помощ, внесен поотделно от БСП и "Воля". В него е заложено предоставянето на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК. Двата законопроекта бяха одобрени с консенсус и от здравната комисия. Законопроектът за хората с увреждания е част от пакета от мерки за реформа в сферата на подпомагане на хората с увреждания, изисквани и от протестиращите вече няколко месеца майки от инициативата "Системата ни убива"..." - в. "Сега".

"Комисията по социална политика в парламента е взела решение да подкрепи двата законопроекта - за хората с уврежданията и за личната помощ, съобщи Минчо Коралски - изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания, по БТВ. В тях ще има значителна финансова подкрепа, особено за хората с тежки увреждания, посочи той. "До 18 години майките на деца с получават помощ 930 лева за отглеждане на детето, самите деца от 16 до 18 години получават социална инвалидна пенсия , плюс добавката за инвалидна помощ, и това наистина отиваше към 1200 лева. Проблемът е, че като навършат 18 години тези деца, се отнемат тези 930 лева", обясни Минчо Коралски. По думите му в Закона се прави промяна, която в известна степен би трябвало да реши този проблем. "След 18 години лицата с увреждания ще получават вместо към 200 лева, както е сега - 450 лева от 1 януари 2019 г. Прави се първа стъпка за решаване на този проблем", отбеляза още Минчо Коралски. С тези нови социални закони хората с увреждания ще се ползват и с различни видове услуги, посочи още той. Според Минчо Коралски Агенцията за хората с увреждания ще се превърне в държавна агенция от 2021 година, но не е ясно дали тази идея ще бъде подкрепена в пленарната зала." - в. "Труд".

Всекидневниците съобщават също, че Европейският парламент е приел забрана за продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба.

"Европейският парламент подкрепи почти единодушно забраната за продажба на пластмасови изделия за еднократна употреба. Ограниченията трябва да влязат в сила от 2021 г., съобщи bTV. Мерките засягат продукти като прибори за ядене, клечки за уши, цигарени филтри, сламки и бъркалки. Според експерти, подобни изделия представляват около 70% от отпадъците, които замърсяват водните басейни. "Осем милиарда тона пластмаса са произведени за по-малко от 65 години, шест милиона тона отпадъци - цифрите говорят сами за себе си. Океаните са се превърнали в кошчета за боклук и вече умират", коментира евродепутатът Фредерик Риес. Според Брюксел, ограниченията ще открият нови възможности за бизнеса. "Целта е да бъде създаден пазар и възможности за иновации за алтернативни продукти, които са както за многократна употреба, така и направени от материали, предпазващи околната среда", посочи Кармену Вела, европейски комисар по околната среда. Еврокомисията ще започне преговори с държавите-членки и се надява, че мерките ще бъдат окончателно одобрени на срещата на върха преди изборите за Европейски парламент през май." - в. "Сега".

"Европейският парламент прие днес с 571 гласа "за", 53 "против" и 43 въздържали се от 2021 г. в ЕС да бъдат забранени пластмасовите изделия за еднократна употреба. Такива изделия са чинии, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши. Те съставляват 70 на сто от отпадъците в моретата, съобщи Европейският парламент. Евродепутатите добавиха в списъка на забранените пластмаси оксоразградими изделия като опаковки и съдове от експандиран полистирен, които се използват за съхранение на стоки за бързо хранене. Използването на множество други изделия, които не може да бъдат заменени, трябва да бъде намалено с поне 25 на сто от държавите в ЕС до 2025 година. Това включва кутиите за еднократна употреба за сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Държавите трябва да предложат национален план за насърчаване използването на изделия за многократна употреба, които подлежат на преработка. Други пластмаси, като бутилките за напитки, ще трябва да се събират разделно и до 2025 г. 90 на сто от тях да подлежат на преработване. Евродепутатите одобриха мерки, които засягат отпадъците от тютюневи изделия (цигарените филтри с пластмаса). Тези отпадъци ще трябва да се намалят наполовина до 2025 г. и с 80 на сто до 2030 година. Един-единствен цигарен фас е достатъчен за замърсяването на 500 до 1000 литра вода и когато се изхвърли на пътя, са нужни 12 години, за да се разгради напълно. Това е вторият най-често срещан пластмасов замърсител. Държавите трябва също да направят необходимото поне половината от изгубените или изоставени риболовни приспособления, съдържащи пластмаса, да се събират всяка година. Поставената цел за преработката им е най-малко 15 на сто до 2025 година. Страните от ЕС ще трябва да положат усилия производителите на тютюневи изделия да покриват разходите за събиране на отпадъците от тези изделия, както и по-нататъшните разходи за превоз, обработка и събиране на отпадъците. Производителите на риболовни съоръжения трябва да участват в процеса на преработка. Според Европейската комисия над 80 на сто от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените изделия в забраната покриват 70 на сто от всички отпадъци в Световния океан. Заради бавното си разграждане пластмасата се натрупва във и е открита в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните - в хранителната верига на човека. Пластмасите са удобна, приспособима, полезна и икономически ценна суровина, но трябва да бъдат по-добре използвани, повторно използвани и преработвани. Когато се изхвърля, икономическото въздействие на пластмасата обхваща не само изгубената икономическа стойност на суровината, но и разходите за почистване и причинява загуби на туризма, риболова и корабоплаването. Парламентът ще започне преговори със съвета, след като европейските министри приемат своята позиция по законодателното предложение." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини