Връчиха Шнобеловите награди 2018

Десет научни екипа са удостоени с Шнобелова награда, всяка в размер на 10 трилиона зимбабвийски долара.

Научен колектив с ръководител Джеймс Коул из Университета в Брайтън победи в категория "Хранене" с изследването си на човекоядството през палеолита. Те установяват, че храната по онова време не е била толкова питателна и богата на витамини, колкото обичайната за съвременния човек.

Трима изследователи си поделят награду за химия за работата си, която доказва, отличните качества на човешката слюнка за почистване на мръсни повърхности. 

В категотия "Биология" триумфират шведски учени, които доказват, че хората могат без усилие да определят, че във виното е плувала муха, тъй като вкусът му става горчив.

В областта на медицинското образование премията се дава  на японския изследовател Акира Хориучи за статията му относно извършването на колоноскопия в седнало положение. 

В номинациите за репродуктивна медицина наградата получава група учени за изследването си на "детумесценцията на пениса с помощта на пощенски марки". Изследователите установили, че мъже с психогенна импотентност имат добра ерекция по време на сън, за разлика от тези с органична импотентност. 

Учени от Мичиганския университет са отличени в категорията "Медицина". Те изследвали изкарването на камъни от бъбреците при спускане с влакче на ужасите. Оказва се, че това помагало при 70 на сто от случаите. 

Наградата за антропология е отново в ръжцете на шведски учени, които доказали, че хората по-често копират поведението на шимпанзетата, отколкото самите маймуни.

Канадски изследователи получават премията за икономика. Те иследвали какви са дрезултатите, когато на служителите се даде кукла вуду на шефа им. Издевателствата с нея носят колосално удовлетворение и връщат чувството за справедливост.

Екип с ръководител Теа Блеклер изследвал защо мъжете изучават инструкциите по-често от жените, а младите хора въобще не ги ползват. Това им носи Шнобеловата премия за литература.

Шнобелова награда за мир получават учените, които изследвали псувните на участниците в пътното движение. Те установяват, че агресивното поведение зад волана е свързано с личните характеристики на човека, нивото на стрес и умората. Изследването е било проведено в Испания.

Шнобеловите награди се връчват за 28-и път. Те се присъждат за най-странните научни постижения, които могат да накарат хората първо да се замислят, после да се посмеят, или в обратния ред - първо да се разсмеят, после да мислят. През 2017 година, например, едно от най-сладките изследвания бе на френски учен, който доказа, че котките всъщност са течност.


Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини