Протест блокира международния път София-Бургас

По обяд се очаква блокада на международния път София-Бургас. Причина за очаквания протест е разрешение да бъде изградена кариера за варовик и доломит, информира bTV. Разрешeнието за строеж на кариера е издадено от Министерството на енергетиката.

От 11 часа протестиращите се готвят да блокират за кратко Подбалканския път край град Николаево, съобщи БНР. Концесията, спечелена от пловдивска фирма, е за 25 години.

Концесията предвижда създаването на кариера в местността "Кереч Търла", разположена в землището на селата Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

За добива на варовик и доломит се предвижда копаене на 60 м, което ще засегне и изворите, които снабдяват с вода местните населени места. От изкопните дейности билото на планината ще бъде снето с над 100 м. Проходът Хаин Боаз е по-плитък от 60 м, уточниха местните.

Ще бъде изсечена близа 800 дка горска растителност, каза кметът на село Едрево Динко Дедев.

На 300 м (от бъдещата кариера) са изворите с питейна вода на хората, каза Дедев. Той не разбира как е минала процедурата по оценка на въздействието върху околната среда и водите (ОВОС).

Имат съгласуване с ВиК, каза той и уточни, че за водните извори отговаря басейнова дирекция Пловдив. И сега имаме проблем с водата. Нямаме друга алтернатива за водата. Нямаме помпажна вода, нашата вода е изворна, допълни кметът.

Ако тази кариера бъде изградена, ще има рязка промяна на климата. Земеделските култури ще бъдат засегнати, ще се промени начина на гледане. Това ще се отрази на населението.

Местните жители настояват за мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отразена и тяхната позиция.

Преди 4 години след протести на жителите от региона проектът за кариера бе временно спрян.

Димко Дедев недоумява как е получено съгласие на писмо от Регионалната дирекция по горите - има отказ на селата, всички хора в селата са против изграждането на кариера.

В запитването до МОСВ Ивелина Василева (бивш екоминистър във второто правителство на Бойко Борисов) е подписала, че не се очаква въздействие върху водите, не се очаква влошаване на въздуха и че в района няма други обекти. Това противоречи на истината - в село братя Кунчеви има друга кариера. Това е кариера, това не универсален магазин, коментира Дедев.

Ако се стигне до нейното изграждане, това ще е втората кариера в региона.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини