Гигантска прашна буря вилнее на Марс. Няма връзка с "Опортюнити"

НАСА наблюдава гигантска пясъчна буря на Марс. Бурята е една от най-интензивните, наблюдавани някога на Червената планета. Към 10 юни тя обхваща повече от 41 милиона квадратни километра - колкото Северна Америка и Русия заедно. Това е блокирало толкова много слънчева светлина, че превърна деня в нощ за роувъра "Опортюнити", който се намира в близост до центъра на бурята, в марсианската "Perseverance Valley".

Вчера, 12 юни, НАСА публикува съобщение, че инженерите се опитвват да се свържат днес с "Опортюнити", но няма отговор от почти 15-годишния роувър. Екипът продължил да работи, но батериите на Opportunity са паднали под 24 волта и роувърът е влязъл в режим на  ниска мощност - състояние, при което всички подсистеми, с изключение на часовника, са изключени. Мисионният часовник на роувъра е програмиран да събужда компютъра, за да провери захранването. Ако компютърът на роувъра определи, че батериите му нямат достатъчно заряд, той пак ще заспи. Заради на екстремното количество прах над "Perseverance Valley", инженерите на мисията смятат, че е малко вероятно роувърът да има достатъчно слънчева светлина, за да зареди отново през най-малко няколко следващи дни.

Марсианската прашна буря продължава да се засилва. За пръв път тя беше забелязана на 30 май, сега обхваща една четвърт от планетата.

НАСА ще бъде домакин на медийна телеконферентна връзка, за да дискутира масираната прашна буря на Марс, засегнала операциите на роувъра "Опортюнити" на агенцията и какво могат да научат учените от различните мисии, изучаващи това безпрецедентно събитие.

Участниците в телеконференцията:
· Джон Калас, ръководител на проекта "Opportunity" на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, Пасадена, Калифорния
· Рич Зурек, главен научен сътрудник в програмата за Марс, JPL
· Джим Уоцин, директор на Програмата за проучване на Марс в централата на НАСА във Вашингтон
· Дейв Лейвъри, изпълнителен директор в централата на НАСА за роувърите "Опортюнити" и "Кюриозити"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини