Ще се изгражда клетка № 2 в депото за отпадъци

Това решиха на днешното заседание общинските съветници като одобриха за ползване част от натрупаните средства, представляващи отчисления за депониране на битови отпадъци на Регионално депо за неопасни отпадъци в размер до 4 773 344.24 лв.

По думите на кмета Емил Караиванов тази процедура, която при добър финал, ще гарантира устойчивост на една важна комунална и екологична дейност. Преди ден той обясни пред журналисти, че става дума за процедурата по изграждане на т.нар. клетка № 2 на регионалното депо за твърди битови отпадъци. Депото в община Асеновград работи от есента на 2013 г. От тогава е в експлоатация клетка № 1 за битови отпадъци и една клетка за строителни отпадъци. Данните и анализите на Общината сочат, че използваният капацитет в клетката за неопасни отпадъци към 1 януари т.г. е 126 000 кубика от 150 000 кубика проектокапацитет т.е. остатъчният капацитет e 24 000 кубика. Използван капацитет в клетката за инертни отпадъци към същата дата е 8 400 от 41 300 кубика т.е. остатъчният капацитет е 32 900 кубика.

„Очевидно е, че трябва да вземем мерки навреме и точно това сме направили. Финансирането, което е нужно за изграждане на новата клетка, ще бъде осигурено от събраните отчисления, които правим при депонирането на отпадъците. Ще се проведи и процедурата по обществена поръчка, през която ще се избере изпълнител, както и трябва да бъде взето решение за цялостното финансиране от Сдружението на всичките общини, които ползват това депо /Асеновград, Садово, Куклен, Първомай и Лъки/, допълни Караиванов.

Новата клетка ще бъде със статут за неопасни отпадъци и ще заема площ от 31,2 декара. Проектокапацитетът й е 627 000 кубика. Очаква се тя да се запълни за 15 - 18 години при положение, че няма функционираща сепарираща инсталация. Общият капацитет на всички 6 битови клетки се очаква да бъде 2 538 995 кубика, които ще се запълнят в период 60 - 70 години.

По проект новата клетка за строителни отпадъци ще заема площ от 9 декара и капацитет 41 800 кубика. Общо строителните клетки са четири на брой с капацитет 438 000 кубика и се очаква да се запълват в продължение на 50 години при депониране около 5000 тона годишно строителни отпадъци.


Източник: asenovgrad.netКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.03.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини