Данните на 35 718 българи във Facebook били достъпни за Cambridge Analytica

Личните данни на над 35 000 български потребители във "Фейсбук" вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж Аналитика" (Cambridge Analytica), съобщиха от социалната мрежа след запитване на БНТ.

Социалната мрежа обяснява, че 18 български граждани са свалили приложение под формата на анкета. Чрез приложението се давало достъп до личната информация, но не само на тези 18 потребители, а и на техните приятели във "Фейсбук".

Така броят на засегнатите бил значително по-голям - 35 718 българи.

Приложението е получило достъп до почти целите профили на хората. Освен списъка с контакти, изтеклата информация включвала и детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа.

От социалната мрежа обясняват, че не всички потребители са засегнати еднакво, защото разрешенията за приложението се променяли във времето.

"Използвахме възможно най-разширена методология", обясняват от "Фейсбук".

"Това е най-добрата ни прогноза за броя на хората, които директно са инсталирали приложението, и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани."

Припомняме, от вчера социалната мрежа започна да уведомява потребителите, които са засегнати от скандала. По последни данни броят на засегнатите е близо 87 милиона потребители.

От "Фейсбук" уточняват още, че 97.2% от потребителите, които са инсталирали приложението, вероятно са го направили от САЩ.

От всичките засегнати хора - както тези, участвали в анкетата, така и техните приятели, 81.6% са били в САЩ.

Източник: news.bg

Хороскоп за 24.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини