Стивън Хокинг призова за изграждане на лунна база

Професор Стивън Хокинг призова водещите нации да изпратят астронавти на луната до 2020 година.

Те трябва да построят и лунна база в рамките на 30 години, както и да изпратят хора на Марс до 2025.

Ученият твърди, че това ще насърчи космическите програми, ще доведе до създаване на нови съюзи и ще даде чувство за цел на човечеството.

“Разпространението ни в космоса ще промени напълно бъдещето на човечеството. Надявам се, че то ще обедини водещите нации около една обща цел, за да се справят с предизвикателствата, стоящи пред всички нас. Една нова и амбициозна космическа програма ще въодушеви младите хора и ще стимулира интереса им в други области, като астрофизика и космология”, казва Хокинг.

Той се спира и върху тревогите на тези които твърдят, че е по-добре да насочим средства за разрешаване на проблемите на родната си планета, както и върху, критиките отправени от американския президент Доналд Тръмп.

“Не отричам важността на климатичните промени и глобалното затопляне, за разлика от Доналд Тръмп, който може би взе най-сериозното и погрешно решени, което светът някога е виждал”, обяснява ученият.

Според Хокинг пилотираните космически мисии са жизненоважни за бъдещето на човечеството, именно защото Земята е изправена пред заплахата от климатичните промени и намаляващите природни ресурси.

“Пространството ни привършва, единственото място, на което можем да отидем, са другите светове. Време е да изследваме други слънчеви системи. Разпространението ни в космоса е единственото нещо, което ще ни спаси от самите нас. Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята”, казва теоретичният физик от Кеймбриджкия университет.

Ръководителят на Европейската космическа агенция Ян Уорнър предвижда, че база на луната ще замени Международната космическа станция през 2024. Агенцията си сътрудничи с Русия за изпращане на сонда, която трябва да определи идеалното място за базата. Китай също си зададе за цел да изпрати астронавти на луната.

НАСА няма планове да се връща на луната, вместо това фокусира усилията си за изпращане на астронавти на Марс до 2030 година. Макар че, ако други космически агенции обединят усилия за строителство на лунна база, за НАСА би било трудно да се въздържи от участие.

Професор Хокинг заявява, че нашият вид няма дългосрочно бъдеще на Земята – планетата или ще бъде ударена от астероид отново, или в крайна сметка ще бъде погълната от собственото си слънце. Той добява, че пътешествието до отдалечени светове ще “издигне човечеството.”

“Всеки път, когато направим нов скок, като приземяване на луната, хора и цели нации се обединяват, появяват се нови открития и технологии. Напускането на Земята изисква глобален подход, всички трябва да се присъединят. Трябва да разпалим въодушевлението от ранните дни на космическите пътешествие през 60-те”, казва Хокинг.

Според него колонизацията на други планети вече не е научна фантастика.

“Ако човечеството просъществува милион години, бъдещето ни лежи там, където никой друг не е ходил преди. Надявам се на най-доброто. Налага се. Нямаме друга възможност ”, казва той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини