БГ робоманиаци на състезание в събота

Изображение 1 от 5

    Робо Лига България е платформа за развитие и обмен на идеи в областта на роботиката, която за четвърта поредна година организира “Национално състезание по роботика”. Тазгодишното предизвикателство ще се проведе на 17 декември, в Интер Експо Център, София. 

    Целодневният робо-маратон ще предложи интересна и развлекателна програма, а входът отново ще е гостоприемно свободен.

    Състезанието с роботи ще се проведе в няколко различни дисциплини: мини сумо, следене на линия, супер линия, лабиринт по линия, 3D лабиринт и свободен стил, като новите две категории са: Drone arena и LEGO challenge.

    Диман Михнев, един от организаторите на „Робо Лига България“ уточнява: “Всяка категория е препятствие за роботите и представлява технологично предизвикателство за отборите. Дисциплините са се утвърдили с времето като интерактивни и лесно достъпни, но понякога се превръщат в изпитание дори и за напредналите отбори. Забележително е как специалисти и любители от различни сфери, обединяват сили, за да покажат своето най-добро технологично решение”.

    Основен спонсор на събитието са Вистеон Електроникс България ЕООД, които тази година, освен традиционните предметни награди, са подготвили и допълнителнa награда за студенти и ученици от 12-ти клас - специализирано обучение в областта на софтуера и електрониката.

    Благодарение и на други спонсори,“Робо Лига България” са подсигурили още мотивиращи награди:

    За кандидат-студенти - преференциален прием на кандидат-студенти отличили се на състезанията по Роботика в специалност по избор във факултет „Автоматика“ на Технически Университет-София (ТУ-София).

    За кандидат-гимназисти - преференциален прием на кандидат-гимназистите отличили се на състезанията по Роботика в Професионална гимназия по електротехника и автоматика – София (ПГЕА).

    Организаторите очакват всички - от любители до професионалисти - да програмират плановете си и на 17 декември 2016, събота, от 9:00 до 17:00 ч. да посетят Робо Лига България 2016 - четвъртото Национално състезание по роботика в България.
    ВХОД СВОБОДЕН! 

    Михаил Врачански е на 21 години, учи автоматика и дигитален маркетинг. Работи във Вистеон като Softwаre developer/ програмист/ софтуерен инженер. Той е един от робо-ентусиастите, които се включват в тазгодишния маратон. Но започнал 14 годишен и макар тогава да не разбирал особено от електроника или програмиране,имал огромно желание за успех и се записал.

    Имаш ли си любим робот?

    Определено! Това е роботът, който ще покажем на Робо Лига 2016, отново в категорията Мини Сумо. В него за първи път вграждаме стелт технологии, адаптивно поведение и алогритми за контрол на движенията.

    Защо си струва да участваш на Робо Лига България?

    На първо място, за да се срещнеш с много и интересни хора, от които най-често ще научиш множество полезни неща, било то какъв материал е най-добре да ползваш за гумите или как да направиш контрол на мотор по скорост.

    С какво смяташ, че ще допринесе участието ти в състезанието?

    Определено с изключително много позитивна енергия и ентусиазъм. Разбира се, там се запознах и с редица прекрасни хора, някой от които сега са ми колеги във Вистеон.

    Какво би посъветвал състезателите, които ще се включат за първи път в Робо Лига?

    Бих ги посъветвал да си поставят цел и да я преследват, останалото ще се случи от само себе си. Единственото, което те трябва да направят е да не спират да се борят за нея. Нашият отбор е изгорил части и материали за хиляди левове, а времето, за което сме работили за тези роботи е в години, затова бих казал, че всичко е въпрос на постоянство и развитие.

    С какво Робо Лига се отличава от останалите състезания по роботика?

    Робо Лига е може би най-голямото състезание по роботика в България и, определено, най-предизвикателното от страна на правила и изисквания към роботите. Това, разбира се, го прави и най-престижното. За това бих препоръчал на всеки, с интерес към роботиката, да присъства, за да види последните постижения на състезателите, знаейки че там са най-добрите.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини