През 2050 г. християни и мюсюлмани ще са с еднаква численост

В момента християнството е водеща религия в света по отношение на численост на привържениците й, но то бързо ще бъде "догонено" от мюсюлманите – ако се запазят сегашните тенденции, към 2050 г. двете вероизповедания ще се изравнят по численост на привържениците, а през 2070 г. мюсюлманите ще бъдат мнозинство.

 Тази прогноза фигурира в нов доклад, разпространен вчера от профилните подразделения на изследователския център "Пю" във Вашингтон. Съгласно документа през 2010 г. в света е имало 2,2 милиарда християни, което представлява близо една трета от световното население. По същото време мюсюлманите са били значително по-малко – 1,6 милиарда души или 23%.

 Привържениците на исляма обаче живеят в най-динамично растящите региони в света от демографска гледна точка. Според оценките на американските специалисти тяхната численост ще се увеличи до 73% срещу 35% на християните. Така че след 35 години при общо 9,3 милиарда на населението на планетата числеността на привържениците на двете вероизповедания почти ще се изравни – 2,8 милиарда мюсюлмани и 2,9 милиарда християни.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини