Без свинско в детската градина. Заради мюсюлманчетата?

Новината, че две детски градини в Лайпциг са решили да изключат свинското месо и продуктите, съдържащи желатин (напр. желирани мечета) от ежедневното меню на децата предизвика многобройни критики в мрежата. За готвената промяна съобщи най-напред вестник “Билд”, който написа, че това се правело заради две мюсюлмански деца.

"От уважение към променящия се свят, от 15 юли ще се сервират само ястия и закуски, които не съдържат свинско месо", се казва в цитирано от "Билд" писмо до родителите.

Заради разгорещените реакции обаче полицията в Лайпциг изпрати патрулни коли, които да охраняват двете градини - за да ги предпази от “възможни опасности”, съобщава агенция ДПА. Вълната от възмущение принуди ръководството на двете градини да замразят плановете си. "Изумени сме от тази реакция", казва директорът Волфганг Шефер пред ДПА.

"Културен диктат"

Новината на вестник “Билд” се разпространи като горски пожар в социалните мрежи, а хаштагът #Schweinefleisch (свинско месо) е най-споделяният в Туитър през последните дни. Местната организация на Християндемократическия съюз (ХДС) в Саксония обяви, че това е равносилно на “забрана на свинското месо”, което е неприемливо.

Беатрикс фон Щорх, депутатка от крайнодясната "Алтернатива за Германия" смята тази идея за "културен диктат", опирайки се твърдението, че детските градини са взели това решение от уважение към мюсюлманските деца.

„Все едно заради германските деца в Рияд, които не искат да се отказват от наденичките къривурст, тамошното общество да промени хранителните си навици", е цитирана да казва Фон Щорх.

Според социалдемократката Сосан Шебли, която е от палестински произход, мярката може и да е с добри намерения, но тя не допринася с нищо за приобщаването на мюсюлманите. "Ако детските градини, училищата и други подобни заведения решат съвсем да изключат месото от менюто си и да предлагат само вегетарианска храна, аз не бих имала нищо против. Но не приемам това да се представя за нещо, което се прави от уважение към мюсюлманите", написа тя в Туитър.

Родители: този дебат е абсурден

Шницелите, колбасите, желираните бонбони - много класически германски ястия съдържат свински съставки. В много детски градини и училища за децата, които поради религиозни причини, алергии или на диетично хранене не могат да консумират определен вид месо, често се предлага алтернативно меню. 

Някои от родителите на децата в двете детски градини одобряват решението на ръководството за изваждане на свинското от менюто. По този повод една майка казва пред ДПА, че дебатът е абсурден, и че нейната 4-годишна дъщеря изобщо не разбира дали в храната, която получава, има свинско или не.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аб
    Абсурди...
    12 -1
    14:25, 26 юли 2019
    значи , когато сме в мюсюлманска страна - налагат ни се техните норми, когато те са при нас - пак се спазват техните норми....абе....
Последни новини