Ултиматум: След 3 дни тирове блокират парламента

Пълна блокада на турско-българската граница се случи днес малко след 3,30 ч. Тир с хасковска регистрация препречи пътя за излизане от граничния пункт с Турция и заварди окончателно преминаването на камиони.Непризнаването на еднократните разрешителни за превоз от турска страна стана причина за крайната мярка. На протеста обаче се появиха предимно собствениците на малки и средни логистични фирми. Именно те са най-ощетени от стопирането от турска страна на транзитните разрешителни.

Кризата на българско-турската граница започна преди десетина дни поради отказа на турската страна да проведе среща с българските власти, на която България има намерение да поиска по-голям брой еднократни разрешителни.

Сред протестиращите има и такива, чиито камиони са на отсрещната страна на пункта, на Капъкуле, там българските тирове били повече от 100, всички са с еднократни разрешителни, непризнати от турците.

Въпреки, че срещата в Анкара между транспортните министерства на двете съседни държави вече е насрочена за 21 февруари, българските превозвачи са категорични, че няма да вдигнат блокадата, защото нямат яснота какво ще се случва дотогава. Освен това загубите, които търпят за камион на ден, са около 70-80 евро, което ги обрича на фалит. Междувременно от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) заявиха, че ако до три дни границата между Турция и България не се отпуши и няма трайно решение на проблема, ще паркират тировете пред Народното събрание.

 Въпреки че от браншовите организации признават усилията на "Автомобилна администрация" за решаването на проблемите, превозвачите настояват за повече дипломация от страна на българското правителство, обяви зам.-шефът на БАСАТ Петко Ангелов.



 М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини