Румънски фермери и превозвачи са блокирали достъпа до границата с Украйна

Стотици румънски фермери и шофьори на камиони, които протестират вече цяла седмица срещу високите разходи в сектора, са блокирали  достъпа до границата с Украйна, както и входовете на столицата Букурещ, посочва Ройтерс.

Протестът започна преди осем дни, когато фермери и превозвачи блокираха магистрали и забавиха движението в Букурещ, образувайки верига от трактори и камиони с румънски знамена на тях.

Недоволството е срещу високите цени на горивата и застраховката „Гражданска отговорност“, срещу  мерките на Европейския съюз (ЕС) за опазване на околната, както и срещу натиска, който внасяната селскостопанска стока от Украйна оказва върху вътрешния пазар.

„Ще продължим да протестираме, докато не видим първия одобрен закон, който предлага решение на проблемите, които сме посочили“, заявяват някои от протестиращите в изявление, изпратено до медиите от местен лидер на протеста.

Протестите не са централно координирани и това се оказва пречка пред преговорите с коалиционното правителство, което е изправено пред местни, парламентарни, президентски и европейски избори тази година.

В понеделник министърът на земеделието Флорин Барбу и десет фермерски асоциации постигнаха съгласие за част от исканията и определиха ясни срокове за изпълнението на решенията, като все още се водят преговори с министерствата на транспорта и финансите.

Протестиращите настояват за мораториум върху погасяването на заемите, по-бързо изплащане на субсидии, отделни линии за преминаването им през граничните пунктове и спиране на транзита на украинско зърно през територията на Румъния.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини