Русия забрани пушенето на обществени места

Руският президент Владимир Путин подписа закона срещу тютюнопушенето - от юни влиза в сила забрана да се пуши на обществени места в цялата федерация.

Това съобщи Кремъл на своя сайт, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Федералният закон бе приет по-рано този месец, за да интегрира в руското законодателство изискванията на рамковата конвенция на Световната здравна организация за борба с пушенето, ратифицирана от Русия през 2008 г.

Новият акт регламентира "опазването на здравето от влиянието на заобикалящия тютюнев дим и от последиците на употребата на тютюн".
Забраната се отнася до обществени места като барове, ресторанти, хотели, болници, стадиони и гари.
Тя ще влезе в сила на 1 юни, макар че някои от засегнатите обекти може да получат гратисен период от една година, за да се смекчи преходът.

Законът, получил широк отзвук в Русия, забранява по-специално на тютюневите компании да организират лотарии и да спонсорират фестивали.
Освен това цигарите ще изчезнат от витрините и щандовете - там ще бъде изложен само ценоразпис на тютюневите изделия.
Забраната обхваща също така електронните цигари и тютюна за дъвчене, добавя агенцията.

Предвижда се да бъде увеличен акцизът върху тютюневите изделия, както и на цените на дребно на цигарите, които в момента струват около 1 евро за пакет.

Около 44 милиона руснаци пушат и всяка година близо 400 000 от тях умират по причини, свързани с вредния навик.
Според руското правителство забраната на тютюнопушенето ще помогне да се удължи средната продължителност на живота в страната, която през 2009 г. в Русия е била 62 години за мъжете и 74 г. за жените.

Русия е вторият по големина пазар на цигари в света и водеща дестинация за българските износители в сектора.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини