Кастро е преизбран за президент на Куба, отказва се през 2018 г.

Раул Кастро е преизбран за президент на Куба, а вицепрезидент на страната ще бъде Мигуел Диаз-Канел, съобщава АФП.

„Националното събрание на силите на народа днес, в тази столица, одобри армейски генерал Раул Кастро Руз за президент на държавния съвет и преизбира Мигуел Диаз-Канел за вицепрезидент на страната”, се посочва в съобщение, разпространено до медиите.

В същото време Раул Кастро заяви, че не смята да се бори за преизбиране през 2018 г. и изрази готовност да проведе подмладяване на ръководството на страната. „Що се отнася до мен, то този петгодишен мандат ще е последен”, подчерта Кастро в реч пред кубинския парламент, предаде Интерфакс.

Той посочи, че е решил да назначи 52-годишния Мигел Диас-Канел за свой пръв заместник, за да даде старт на процеса на постепенно предаване на властта на по-младото поколение.

„Назначаването на Мигел Диас-Канел за заместник-председател на държавния съвет е решителна стъпка, чиято цел е да определи бъдещото ръководство на страната. Предстои ни плавно да проведем процеса по предаване на властта на следващите поколения”, отбеляза Раул Кастро, който през юни ще навърши 82 години.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини