Български Ноу-хау искат в Камерун

Операторът от камерунската телевизия/в дъното/, който ще отнесе посланията с видеоматериала на лентата си

Българските ноу-хау практики в областта на земеделието и животновъдството, строителството, производството на строителни материали, и общественото строителство могат да бъдат внедрени в Камерун.

Това стана ясно при срещата на делегацията от африканската държава с бизнеса на областния град.

Добрите български практики в производството на тухли и в  изграждането на дървени къщи могат да бъдат приложени на черния континент успешно, посочиха гостите.  

„В Камерун изграждането на жилища е приоритет за властта, тъй като в момента населението наброява около 20 млн. жители, но според проучванията се очаква само след 10 години броя на жителите на нарастне на 30 милиона”, посочи в обръщението си пред членовете на Хасковската търговско-промишлена палата проф. Есо Еламе, който е част от делегацията като представител на камерунския бизнес.

Професорът уточни, че в държавата му има огромен дървен ресурс и производството на метериали от дърво като врати и мебели също представлява интерес.

Българският опит в рециклирането на отпадъци и в частност производството на контейнери е също сред сферите, в които Камерун проявава интерес.

Слънчевата енергия е друга от приоритетните области и в Африка, и в Камерун се интересуват от това как българския бизнес е създал и ползва мощностите за акумулация на енергия от естествения източник.

„България и Румъния са двете европейски страни, които са с покупателна способност като в Камерун, така че бизнеса може да намери ниши у нас, където да се реализира”, подчертаха още делегатите.

На форума стана ясно, че българските строители са предпочитани освен заради опита си, и заради конкурентноспособните цени, които предлагат.

„Африка е континенът, който е новата граница на човечеството и на новото хилядоолетие. Това е континетът, където всичко е за правене. Там се намират бъдещите потребители”, подчерта пред хасковския бизнес проф. Еламе и направи сравнението „Африка е Китай на бъдещето”. Той сподели, че българския бизнес е добре дошъл на пазара в Камерун и заради това, че страната ни няма историята на колонизатор.

Еламе изрази и готовност пред председателя на ХТПП Янчо Янчев, че е готов да стане гарант за бъдещото добро сътрудничество между фирмите от Хасково и тези в Камерун.

Кралят на най-големия град в африканската държава Дуала Есака Екуала пък подчерта, че районът е с население по официални данни около 3,5 млн. души, но неофициално се знае, че жителите му наброяват 4-5 милиона. Затова и там е съсредоточена 60% от промишлеността на Камерун. Градът му се води като столица на Централна Африка.

„Стъпите ли в Дуала, значи присъствате в Африка. Убеден съм, че там ще намерите ниша за бизнеса си”, обърна се кралят към присъстващите.

Освен бизнеса, камерунци ще търсят сътрудничество и в сферата на туризма, обобщиха делегатите.

Срещата в Хасково представлява огромен интерес за Камерун. Това се доказва и от факта, че срещата на африканската група с бизнеса и всички иницитиви на делегацията в Хасково се снимат  за Кемерунската телевизия, която е изпратила специално за видеообмена свой оператор, разкриха пък организаторите.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини