Германски коледен козунак

Германски коледен козунак

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Брашното и солта се пресяват в дълбока купа. Маста се нарязва на парченца и се добавя. Сипва се и малко от водата, така че да се получи гладко тесто. Месете тестото в продължение на 4-5 минути.

Прехвърлете го върху предварително набрашнена повърхност и го разточете на правоъгълник с размери около 12х25 сантиметра. Увийте маслото с прозрачно фолио и с помощта на точилката го сплескайте. Получения правоъгълник сложете в средата на тестото.

Прегънете краищата на тестото като плик, така че са увиете маслото. Завъртете го на 90 градуса и го разточете отново на правоъгълник, с дължина три пъти по голяма от ширината.

Сгънете тестото отново на три, завъртете на 90 градуса и отново разточете. Повторете процедурата още 5 пъти. Между отделните разточвания може да се наложи да приберете тестото в хладилник, ако стане твърде меко. Увийте тестото в целофан и приберете за 30 минути в хладилник.

Смесете натрошените орехи, настърганата лимонова кора, касиса, канелата и карамфила и ги добавете към тестото. Премесете за кратко, след което го разточете на правоъгълна кора с дебелина около 2.5 см.

Време е да приготвите марципана: смесете продуктите и бъркайте до получаването на твърда, но не лепкава смес. Получената смес се разточва на правоъгълна кора, с размери по-малко от тези на тестото. След това се слага върху тестото и двете кори се навиват на стегнато руло.

Готовото руло се прехвърля в намазнена тава и се оставя около 30 минути, за да втаса. Коледният козунак се пече около 35-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Сладкишът се поръсва щедро с пудра захар.

Източник: gotvach.bg

Последни новини