Български археолози се пазят от проклятието на мумията

Българските археолози се презастраховат срещу отмъщението на мрачните сили от света на мъртвите

Българските археолози са почти месец на разкопки в Египет и работят в покоите на виден жрец от времето на Рамзес II.

Хора на науката или не, на българите не са чужди суеверията и страха от паралелните светове, затова всяка божа сутрин, точно в 7 часа, преди да влязат в обект номер 263, доц. Тeодор Леков и д-р Емил Бузов извършват тайнствен ритуал, с който се надяват да получат благоразположението на света на мъртвите.

Двамата специалисти по археология не споделят подробности около окултната практика, но техен колега разказа, че за да се избегнат инциденти, традиционно се поднасят дарове, за да се откупи спокойствието на хората, които се трудят в разкопките. Най-често се оставят плодове, а по тунелът на галерията се прелива със смес от равни части вода и вино.

Колегите на нашите египтолози от запад пък чертаели върху пясъка пирамида и око, а в подножието и квадрат с вписан трапец, като символ, който щял да им осигури свръхестествена защита. Явно въпреки отдадеността им към науката, археолозите не могат да отхвърлят с лека ръка смразяващите смъртните случаи около древните храмове или имат други скрити, но сериозни основания да не пренебрегват покоя на паралелните светове.

Тандемът Леков-Бузов и студентите им проучват долината на царете по поречието на Нил. Всеки ден правят рисковани стъпки около покоите на Пиай от времето на XIX египетска династия. Специалистите са смятали, че обектът има само една шахта, но българските археолози са открили още три с дълбочина около 8-10 метра и вход, колкото за много малък човек – 90 см, разказва „Стандарт Нюз”.

Гробницата, която е обект на проучвания от нашите специалисти, е последният дом на видния жрец гадател от времето на Рамзес II. Древните са заложили видими и невидими капани срещу всеки, който ще наруши покоя на мъртъвците, дори и са изпълнени със страхопочитание като нашите археолози.

Източник: razkritia.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини