Стандарт и за попската брада

Свещениците трябва да бъдат задължително с брада не по-къса от 4 см и калимавка на главата. Това предвижда инициативата на 6 епархии в страната. Компромиси няма да има за никого, независимо дали той е монах, или поп от бялото духовенство със семейство. Занапред и едните, и другите ще трябва да са спретнати, с чисти и изгладени раса, а на улицата непременно да са с калимавки. Черните бомбета, с каквито се перчеха някои от градските попове, вече са забранени, предвиждат мерките, които няколко епархии в страната са предприели, за да подобрят имиджа на свещенството. Те се въвеждат във Видинска епархия, вече действат в Софийска, Сливенска, Пловдивска, Ловчанска и Варненска, установи репортерска проверка на „Монитор”.

 4-сантиметровата брада се изисква още в решенията на Шестия Вселенски (Трулския събор, 681 г.), у нас обаче всеки ходи, както си иска. Това отбеляза духовният надзорник за Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски и окачестви като крайно неприлично поповете ни да ходят без специалната черна църковна шапка, наречена калимавка, както и да се разхождат по дънки и маратонки.

Духовниците занапред ще бъдат наказвани, ако надуват цените на венчавките, кръщенетата, опелата, панихидите и молебените и не внасят процент от взетата такса в съответната митрополия.

Източник: cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини