Вдигат паметник на @ - та в Търново, била българска

Синът на писателя Николай Хайтов е категоричен, че символът на мейла има древни БГ корени. По думите му, ако те бъдат изследвани, може да се докажат интересни зависимости. Хайтов иска да вдигне паметник на кльомбата във Велико Търново. "Ще предложа на общинския съвет там да гласува едно петно, където може да се сложи такова произведение", категоричен е скулпторът.

"През 2007 г. започнах да се ровя в Манасиевата хроника и Лондонското евангелие. Трябваше да направя бойни сцени в паметник за Калоян. И се порових там, за да видя как са рисували едно време въоръжението, как са се групирали. Исках просто да се ориентирам - разказва Александър Хайтов. - Случайно намерих символа. Беше доста шокиращо, защото този дизайн го знаем от доста време. Но да го видиш в книга, написана през 1340 г., си е шокиращо. Става дума за XIV век, направо учудващо", сподели пред в. "Стандарт" синът на Николай Хайтов. Скулпторът признава, че през 2007 г. вижда @ в Манасиевата летопис и я забравя.

Наскоро обаче пак му се налага да порови в старите книги. И тогава, като вижда кльомбата, си казва: "Я чакай малко!" Започва да рови в интернет. Оказва се, че най-старите доказателства за съществуването на @ са испански от 1448 г. "Книгата, която аз гледах, е 100 г. по-стара. Значи този знак е наш", пали се скулпторът Александър Хайтов.

За иберийците е мерна единица. "Докато при нас си е църковен знак - буква", обяснява синът на Хайтов, пише още всекидневникът.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини