Предлагат денят на Търновската конституция да стане официален празник

Инициативен комитет предлага денят на подписване на Търновската конституция - 16 април - да стане официален празник, съобщава offnews.bg.

Предлага се още Велико Търново, където е подписата тя преди 140 години, да получи статут на историческа и духовна столица на България. 

Идеята беше представена на пресконференция, на която председателят на НС Цвета Караянчева очерта основните акценти за честването на годишнината от свикването на Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция през 1879 година.

Всяка година датата на подписването на Търновската конституция се отбелязва по различни начини, целта е 140-годишнината да бъде годишнината на гражданите, за да могат повече граждани да разберат за работата на онези хора със свободолюбив дух, които са направили така че да имаме един от най-прогресивните основни закони в Европа, посочи Караянчева.

Програмата ще започне на пети февруари с концерт на Софийската филхармония в зала "България". Десети февруари ще бъде ден на отворените врати в Народното събрание. На 16 април в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново ще се състои изнесено заседание на НС. Предвидени са изказвания на всички председатели на парламентарните групи и обръщение към българския народ за следващите 140 години.

Същият ден със съдействието на Министерството на образованието във всяко училище ще има исторически урок, посветен на Конституцията, а негов примерен вариант ще бъде качен на сайта на НС.

В рамките на два месеца ще бъдат организирани младежки дебати, предвиждат се изложби, научни конференции и дискусии.
На 15 април във Велико Търново ще има изнесено заседание на Конституционния съд, ръководено от неговия председател проф. Борис Велчев.

Инициативният комитет, който включва 14 души - общественици, историци, юристи и представители на институции, с председател кметът на Велико Търново Даниел Панов е връчил на народните представители от Великотърновския избирателен район предложението 16 април да стане официален празник, а Велико Търново да бъде със статут на историческа и духовна столица на България.

Според Даниел Панов Велико Търново е град символ на българската държавност и на българския дух, от тук династията на Асеневци е управлявала втората българска държава 208 години, когато България се превръща във велика сила още през Средновековието с политическо, военно и духовно влияние.

След Освобождението Търново е считано за вечната столица на България по думите на Стефан Стамболов, припомни Панов и подчерта, че в Търново е поставено и началото на третата българска държава с приемането на Конституцията и обявяването на Независимостта. Този статут на Велико Търново ще бъде почит към предците, обобщи Панов.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Еж
  ежко
  0 -2
  16:18, 29 яну 2019
  И "Шуми марица.." отново да стани национален химн!
  • Ан
   антимишок
   0 0
   09:33, 30 яну 2019
   Категорично против съм-не може ХИМНА на СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ да бъде използван в тая "държава" в която най големият ти проблем е че си се родил "етнически" БЪЛГАРИН!!!

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
04 юни 2020
Последни новини