Мирно шествие за погубените от шофьори

НДК. Протест.

Първоначално шествието бе обявено в памет на 22-годишната Мариана. Организирано от нейни приятели то бе обявено във facebook. За ден на 500 са потвърдили участието си, а след името на Мариана следват имената на още български деца и младежи, загинали при пътни инциденти.

В неделя, 11 март от 12 часа пред НДК е обявеният сборен пункт, а оттам по  Витошка, Жълтите павета до Народното събрание.

Мирно шествие "Безопасни улици"

В памет на скъпите ни приятели, деца и близки, чиито животи бяха погубени от шофьори, грубо нарушили правилата за движение по пътищата - Мариана- 22 г., Валя-12 г., Ники-12 г., Лора-20 г., Трифон-19 г., Даяна-17 г., Гошо-18 г., Паолина-18 г., Габи-16г., Краси-18 г., Мелин-17 г., Яница-19 г., Галина-19 г., Георги-34 г., Евгени-17 г., МарияЛуиза-19 г., Милен-17 г., Марин-19 г., Даниела-17 г., Кирил-21 г., Петър-24 г., Николай-29 г., Деси-6 г., Арон-12 г., Калина-25 г., Илияна-16 г.!

Вие ни давате силата и куража да се борим повече да не губим близки и приятели в нелепи инциденти по пътищата!

Уважаеми ГРАЖДАНИ, присъеденете се към нас, изразете своята ясна гражданска позиция и нетолерантност към :
- Шофьорите, които нарушават правилата за движение и могат да отнемат живота на ваш близък човек.
- Шофьорите, които със своето безрасъдно и безотговорно поведение на пътя отнемат човешки живот и почернят душите на майки, бащи, братя, сестри, близки и приятели.
- Народните представители, които трябва да гласуват справедливи закони. Да не позволяват повече шофьорите-убийци да остават безнаказани с условни присъди, извънсъдебни споразумения, пробации и смешно ниски присъди за такова тежко деяние, като отнемането на човешки живот!
- Съдиите, които пускат безнаказано шофьорите-убийци на свобода.
- Институциите, които отговарят за безопастността на пешеходците и не полагат достатъчно усилия в тази насока!

НИЕ ИСКАМЕ:

1. Да не се издават условни присъди на водачи, които са причинили смърт и/или телесни повреди при нарушаване ЗДвП, както и да се завишат значително наказанията за такова провинение (според НК наказанието е до 2 години или пробация).

2. Да се премахне извънсъдебното споразумение без знанието и съгласието на близките на загиналото лице между прокуратура и извършител на ПТП, причинил смърт при нарушаване ЗДвП.

3. Да се налага забрана за напускане на страната на обвиняеми или подсъдими за убийство при пътна катастрофа.

4. Водачи, които са употребили алкохол и/или упойващи вещества и/или шофират без свидетелство за правоуправление и са причинили смърт и/или телесна повреда да се съдят за умишлено престъпление.

5. Водачите на МПС в пияно състояние и/или под въздействието на наркотици и/или с отнето свидетелство да правоуправление, които не са причинили ПТП да се задържат от 5 до 15 дни.

6. При причиняване на смърт и/или тежка телесна повреда при ПТП от водач нарушил ЗДвП, да бъдат налагани мерките домашен арест и задържане под стража.

7. Да се завишат неколкократно глобите и санкциите за шофьори, които карат с превишена скорост, не спират на пешеходни пътеки, минават на червен светофар, предприемат забранени и опасни за другите участници на пътя маневри. Това да се отнася и за шофьорите от градския транспорт, маршрутките и такситата.

8. Дейността по събиране на глобите, наложени на неизрядни и недобросъвестни шофьори да се приведе до по-голяма ефективност.

9. Да се завиши контрола от КАТ за спазване правилата на движение в градски условия. Контрол да се налага и на шофьорите от градския транспорт, маршрутките и такситата.

10. Всички институции и лица, отговарящи за осветеността на пътя, за почистването и обезопасяването на пътищата, тротоарите и сградите, както и тези, които контролират и санкционират неизпълнениeто на горепосочените дейности трябва да увеличат в пъти усилията си в тази насока.

11. Да започне да се строи инфраструктура, безопасна за пешеходците.

12. Маркировката по пътищата да се полага периодично, така че да няма изтрити пешеходни пътеки, непрекъснати и прекъснати линии и т.н.

13. В училищата да се въведе практиката за “час по безопастност на улицата”. Така младото поколение ще се учи на толерантност на пътя и спазване правилата на движение!

14. Правителството да провежда ежемесечни телевизионни кампании за безопасно шофиране, като се упоменава и броя на загиналите и ранените при ПТП-та.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини