Леденият Дунав продължава с пораженията

Ледовете, сковали река Дунав, се разцепиха на силистренското пристанище и бавно тръгнаха надолу по течението. Все още обаче реката е изцяло замръзнала в участъка от кея до Промишлената зона на Силистра, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Днес трябваше да започне контролирано взривяване на ледовете по реката в румънски териториални води, но това не се случи. Причината беше, че в района на Черна вода, където беше предвидено да се поставят взривове, има заседнали кораби, натоварени с гориво и зърно. Румънските експерти са преценили, че има опасност те да пострадат. Възможно е да се наложи северната ни съседка да използва ледоразбивач, докаран от Черно море за освобождаване на Дунав.

От понеделник местните власти в Силистра и Кълъраш водят разговори и синхронизират позиции по въпроса за взривовете. В Румъния е създаден Национален кризисен щаб, който е взел решение по въпроса. За последен път такова взривяване е правено преди 27 години, когато реката е била скована от ледове в продължение на 3 месеца. Тогава взривове са използвани и в българския участък.

От снощи до сега нивото на Дунав при Силистра се е покачило с 19 см и в момента е 653 см. Между 12 и 2 часа тази нощ се е появил ледоход при Силистра, но няма нови поражения на крайбрежната инфраструктура.

Вчера ледовете, които на 100% сковаха реката, започнаха да се пропукват, тръгнаха надолу по течението и разрушиха жестоко пристанището в Силистра. Само за едно денонощие нивото се покачи с около 2 метра и острите като стъкло ледени блокове са почти над кея. Всички понтони бяха намачкани, а някои и отнесени по течението.

Мостове от железопътни релси бяха сгънати като пластелин. Привързващите съдовете въжета бяха прерязали всичко по пътя си – дървета, парапети и стълбове. Грамадните ледени парчета като в Арктика откъснаха от брега туристически кораб и патрулния катер на Гранична полиция и бяха отнесени като детски играчки надолу по течението.

За щастие, екипажите не пострадаха. Девет товарни конвоя, които дни наред бяха блокирани в ледовете на румънския бряг срещу Силистра, са със сериозни поражения.

Десетметровият частично увреден участък от защитната дига между селата Айдемир и Сребърна е обезопасен с 250 чувала с пясък, с което е достигната нормалната височина на дигата. Спокойна е обстановката и в Тутракан. Няма опасност от наводнение и в село Пожарево, където брегът е по-нисък.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини