57 души са убити днес в Сирия

Най-малко 57 души са били убити в Сирия днес, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Мнозинството от жертвите - 41 - са цивилни, отбеляза базираната в Лондон правозащитна асоциация.

19 обикновени граждани били убити в бунтовния централен град Хомс, който от три седмици е подложен на безмилостен обстрел от силите на режима. 16 военни загинали в страната при сражения с дезертьори.

Сирийското правителството разкритикува остро днес проведената вчера в Тунис първа конференция на "Приятелите на Сирия", предаде още АФП.

В първа официална реакция на форума, сирийският министър на информацията Аднан Махмуд заяви, че "това, което се проведе вчера, бе конференция на приятелите на (САЩ) и на враговете на Сирия".

"Участниците взеха едно-единствено решение: да продължат да поддържат терористите и да им доставят оръжия, за да посягат на сигурността и стабилността в Сирия", коментира той.

Конференцията, която се проведе вчера в Тунис с участието на около 60 страни, включително България, но която бе бойкотирана от Русия и Китай, призова за незабавно прекратяване на насилието в арабската държава и за налагане на нови санкции срещу режима на президента Башар ал Асад. В същото време тя не взе решение за разполагане в Сирия на мироопазващи сили под егидата на ООН или на Арабската лига. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини