Джеймс Камерън подготвя най-дръзкия проект в живота си

Холивудският режисьор Дейвид Камерън подготвя най-дръзкия проект в живота си - спускане в тихоокеанската Марианска падина, най-дълбоката точка в световния океан и най-дълбокото място в земната кора (около 11 000 метра), съобщиха британски медии.

Според тях режисьорът на блокбастъри като "Аватар" и "Титаник" ще осъществи спускането още през това лято.

В надпреварата за правото първи през ХХI век да достигне най-дълбоката точка в Марианската падина - бездната Чалънджър ( максимална дълбочина от 10 994 м) - Камерън ще изпревари три други екипа. Единият от тях се оглавява от председателя на съвета на директорите на корпорация "Гугъл" Ерик Шмид, а втория - от британския милиардер Ричард Брансън.

Американецът Брус Джоунс, ръководител на третия екип, смята, че в дадения случай Камерън е без конкуренция. "Джеймс работи в това направление дълги години и е заобиколен от редица добри специалисти" - твърди Джоунс. Експертът предвижда да достигне бездната Чалънджър със спускаемия апарат "Тритон-36000" на стойност 14,2 млн долара.

Той планира да взема по почти 400 000 долара от всеки желаещ да "пътешества в бездната".

Специалисти твърдят, че спускаемият апарат на Камерън е изключително малък и пилотът му трябва да седи сгънат по време на цялото пътешествие до дъното на падината и обратно. Досега хора са се спускали до дъното на Марианската падина само един път - на 23 януари 1960 г. Тогава швейцарският изследовател Жак Пикар и лейтенантът от ВМС на САЩ Дон Уолш достигаха най-дълбоката точка в световния океан с батискафа "Триест".

Неотдавна в интервю за радио Би Би Си 4 Уолш заяви, че след като са достигнали най-дълбоката точка, са изпитали странно усещане и са съпреживяли историческия момент в пълно мълчание.  

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини