ДУХ се превърна в ябълка на раздора

Детско и ученическо хранене се превърна в ябълката на раздора при гласуването на Бюджет 2012 на заседанието на общинския съвет днес.
Причината се оказа изваждането на сумата от 821 266 лева, предвидена за Детско и ученическо хранене, като парите се преразпределят по кметствата Батановци, Калкас, Кладница, Големо Бучино, Кралев дол, Люлин, Рударци и Студена.
Именно това решение на комисия доведе и до спор сред общинските съветници.
„Не приемам закриването на Детско и ученическо хранене. Недопустимо е да вземате от децата на Перник, за да увеличавате заплатите в кметство Изток например”, коментира общинският съветник Николай Николаев.
„Ние не го закриваме. Това предприятие е търговско дружество, н в края на мандата на миналия общински съвет е направено предприятие”, коментира съветникът Денислав Захариев.
„Да, съществува такова дружество. До момента в нарушение на закона то пребивава на територията на общинските училища без проведен конкурс. Кметът на общината трябва да проведе конкурс, на който отново да се явят всички търговски дружества, които имат същата дейност. За да не се стигне до този конфликт и да има нормално разрешение на проблема общинския съвет в предишния си мандат взе решение за създаване на общинско предприятие Детско и ученическо хранене и през тази година ние възложихме бюджет на това предприятие, за да може хората, които работят там да бъдат преназначени в общинското предприятие. Така няма конфликт със закона и те могат да изпълняват дейността си в училищата. Така можем да получаваме и субсидия от държавата за поевтиняване на храната”, каза кметът Росица Янакиева.
„Не закриваме нещо, което никога не е функционирало. Общинско предприятие не е имало, затова не закриваме нищо”, коментира Милена Миланова. По думите й е предложено преразпределение на средствата по кметства, които имат нужда от финансиране. С това не сме ощетили фирмите, на които общината дължи пари, допълни Миланова.
„Днес гласуваме бюджет, който не предлага нищо градивно за перничани. Техният живот през тази година няма да бъде променен към по- добро. Приемаме бюджет, чието основно предназначение не е да гради, а да кърпи стари дупки”, коментира Миланова. По думите й, от комисията са опитали да направят бюджета по- балансиран доколкото това е възможно в условията на един огромен бюджетен дефицит.
„Не общинските съветници насочиха парите към бюджетните разпоредители, те само извадиха там откъдето е възможно средства, за да ги прехвърлят към няколко кметства и то селективно. Това е дискриминация спрямо гражданите на Перник”, коментира Росица Янакиева.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини