Защо не трябва да имате повече от 354 приятели във Фейсбук

Фейсбук би трябвало да е източник на щастие и забава - защо иначе над 483 милиона души ще проверяват профила си ежедневно? Оказва се обаче, че социалната мрежа не е само източник на щастие, а може много бързо да скапе деня ви.

Проведено е изследване на личността на специална среща, където е изследвана група хора на възраст между 18 и 65 години. Част от тях трябвало да четат ежедневните статуси на приятелите си в социалната мрежа. Оказало се, че тези, които всеки ден минават през „състоянията" на виртуалните си дружки, са по-нещастни от тези, които не го правят.

Първите започнали да се чувстват неудовлетворени от собствения си живот, сравнявайки го с това, което са прочели. Специалистите изчислили, че максимумът приятели, който няма да депресира един потребител, е 354.

„Начинът, по който ние измерваме качеството на живота си е, базирайки го на този на другите. Колкото повече приятели имаш, толкова повече завист те обзема, да четеш ежедневно за техните ваканции до екзотични места, материални придобивки и други промени, които по една или друга причина не ти се случват в момента", казва професор Дилни Гонкалвес (маркетинг експерт в бизнес училище в Мадрид).

Гонкалвес съветва ограничаване на информацията за живота на всеки един приятел в социалната мрежа с опцията „отписване". Другото му предложение включва основна „чистка" на хората в страницата ви, които не са ви толкова близки и с които не общувате често.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини