Административният съд в Перник отмени такса смет за 2011 година

Пернишкият Административен съд ОТМЕНИ решение № 695, взето с протокол № 1 от 25 януари 2011 г. на Общински съвет – гр. Перник и осъди Общинският съвет да заплати деловодните разноски на фирмите “Боби-Л-Трейдинг” ЕООД - сумата 575 лева; на “Снабстрой” ООД - сумата 425 лева; на “Мал Мук” ООД - сумата 300 лева и на “Магма Пак” ЕООД - сумата 300 лева. Решението може да се обжалва с касационна жалба в 14 дневен срок от съобщението до страните пред ВАС, но това едва ли ще се случи, тъй като констатираните нарушения по това решение са толкова значителни, че едва ли който и да било съд в България ще има основание да го отмени.

Припомняме, че Общинският съвет – Перник на заседание, състояло се на 25.01.2011г., след като е обсъдил Докладна записка от Кмета на Перник, Р. Янакиева след поименно гласуване с 35 “ЗА” от т.2 до т.7, прие таксата смет да бъде определяна на основа на данъчната оценка на имотите, за които тази такса се дължи!

Това недалновидно решение на Общинският съвет постави много граждани и фирми в неравностойно положение, завишавайки чувствително такса смет за имотите с по-голяма данъчна оценка, независимо от генерираните от тези имоти отпадъци! Например - фирми са били задължени да плащат за голи поляни по 2000 лв. такса смет, училища и болници с големи по размер дворни места - също! Освен това, тъй като данъчната оценка на имотите зависи от разположението им в града - живущите в централна градска част е трябвало да платят много повече от тези в по-крайните квартали на града.

След като решението влезе в сила - гражданите и фирмите, които не са платили все още такса смет за 2011 г. ще имат възможност да го направят на по-ниски цени. Тези, които са платили ще имат възможност да си прихванат надплатената разлика от таксите смет за 2012 г.

Досега във взимането на решения от Общинският съвет основен мотив е бил принцирът "ако мине"! Много решения са се взимали без методика, без изчисления и в ущърб на гражданите на общината. С активизиране на гражданското общество - все повече граждани и фирми търсят правата си по съдебен ред и печелят делата. А Общинският съвет изпада в неудобно положение.

За съжаление - много от грешно взетите решения от Общинският съвет са взети след докладни записки на Кмета на общината! Надяваме се новият Общински съвет да бъде по-внимателен в гласуванията си на подобни наредби!

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини