Български моряк спасил 500 души от ”Конкордия”

Български моряк на кораба „Коста Конкордия” е помогнал за спасяването на стотици пасажери. Това разказаха нашите сънародници от екипажа на пресконференция във Варна, след като вчера се завърнаха у нас. Голяма заслуга за спасяването на хората е имал Петър Петров - първи механик на лайнера. Той е участвал шест пъти в транспортирането на хора до брега, съобщиха "Фокус" и Дарик радио.

Първите три лодки от по 150 човека бяха пълни. Следващите пъти взехме по 10-15 човека, които бяха останали. Общо около 500 души. Това не беше трагедия, а просто вършене на работа, всеки правеше това, което трябва", разказа  българският моряк с 16-годишен опит.

Петров допълни, че е бил в банята, когато е усетил удар. След това веднага  действал според инструкциите и слязъл в контролния пулт за управление на кораба.
„След като проверих дизеловия генератор, усетих, че нещата стават критични – корабът се наклони и палубата видимо се отклони от хоризонталното си положение. Видях, че водата избива от входа на машинното отделение и залива палуба 0. В това време бях притиснат от тълпа пасажери, които отиваха към спасителните лодки, защото разбираха, че корабът потъва. Обстановката беше изключително сложна, защото корабът се наклони много, по палубата започнаха да се търкалят сандъци и посуда от ресторанта и ходенето по нея стана трудно”, спомни си още той.

Голямо успокоение за пасажерите обаче бил фактът, че корабът се намирал близо до брега. Заради това и нямало голям хаос и паника. 
„На кораба нямаше нито писъци, нито крясъци. Пасажерите се изчакваха при евакуацията. Дори ни помагаха в спасителните работи”, каза на свой ред колегата му Георги Стоев.

Според Камен Пеев, техник по поддръжката, пък екипажът се е справил блестящо в критичния момент. Показателно за това било, че над 99,3% от хората са спасени. По думите му не е имало забавяне на сигнала за евакуация на пътниците.  Имало хора, които били готови са скачат във водата, но послушали командите на спасителните екипи и не го сторили.

Информацията, че варненец се е връщал за вещите си от потъващия кораб, българите определиха като пълна лъжа. „Това е рожба на болен мозък. Извинявайте много, но няма човек, който да се връща до кабината си за каквото и да било, при условие че един кораб потъва”, коментира Пеев.
Той и колегите му ще очакват да им бъдат изплатени обезщетения, но няма да притискат фирмата това да стане веднага.

Моряците са категорични, че капитанът не е бил сред първите напуснали кораба. „Около полунощ, т.е. 2 часа и половина след удара, той със сигурност беше на борда”, заяви Петров.

Същото твърди и молдовската танцьорка на кораби Доминика Чемортан, за която беше съобщено, че е била заедно с Франческо Скетино в ресторант, където празнувала рождения си ден. Това бе интерпретирано от италианските медии като евантуална любовна афера, която може да е причина за инцидента.
"Бях помолена да остана на палубата, защото говоря пет езика. Можеше да се наложи да направя важни съобщения. Не знам дали ще бъда привикана за свидетел. Но аз съм готова да заявя в съда, че капитанът не е напускал кораба", заяви тя пред молдовската телевизия, цитирана от БНТ.
Тя отрече да е била любовница на капитана.

До момента са потвърдени 11 жертви на корабокрушението, като 8 от тях бяха идентифицирани - 4 френски туристи, 1 италианец, 1 испанец и двама членове на екипажа - унгарец и перуанец.
24 души все още се водят изчезнали - 12 германци, 5 италианци, 2 французи, 2 американци и 3 членове на екипажа - перуанец, индиец и италианец. Издирването им обаче продължава да е преустановено, защото корабът се премества с по-няколко милиметра на всеки час, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Днес на Джилио се състоя и затрогваща церемония в памет на жертвите, на която дойдоха техни роднини. Те се доближиха възможно най-близо по брега до круширалия лайнер и хвърлиха цветя в морето.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини