Край българския бряг откриха най-стария потънал кораб в света, на 2400 години

    Гръцки търговски кораб на повече от 2400 години е намерен край българското крайбрежие, съобщи BBC.

    Откритият от английско-български екип 23-метров коран в Черно море е обявен официално за най-старото известно непокътнато корабокрушение в света.

    Изследователите били очаровани от откритието, че търговския кораб прилича много на кораба, който украсява древногръцки вази за вино.

    Рулът, пейките за гребане и дори съдържанието му са останали непокътнати. "Като друг свят е", казва Хелън Фар от експедицията пред BBC.

    "Когато ROV [дистанционно управляван подводен апарат] слиза през водния стълб, виждате как този кораб се появява в светлината на дъното, така добре запазен, се чувствате като да връщате назад във времето".

    Причината, поради която търговският кораб, датиращ от около 400 г. пр.н.е., е останал в такова добро състояние, е липсата на кислород във водата. Корабът е на повече от 2000 м под повърхността, и е извън обсега на съвременните водолази.

    "Консервиран е, запазен е", добавя експерът. "Не се разваля и е малко вероятно да привлече ловци".

    Корабът е един от многото между средиземноморските и гръцките колонии на брега на Черно море. Открит е на повече от 80 км от Бургас.

    Екипът използва два подводни роботизирани изследователки апарата, за да получи 3D изображение на кораба и са вземе проба за въглеродно датиране на възрастта му.

    Корабът е сходен с изобразения на вазата със сирените в Британския музей. Датиращата от около 480 г. пр. Хр., вазата показва привързания към мачтата Одисей докато неговият кораб плава покрай три митични морски сирени, песента на които, според легендата, кара моряците да умират.

    Досега товарът на кораба остава неизвестен и екипът твърди, че се нуждаят от повече средства, ако трябва да се върнат на мястото. "Обикновено намираме амфори и можем да отгатнем откъде идват, но в случая те все още са в трюма", казва друг от изследователите. 
    "Като археолози се интересуваме от това, което товарът може да ни каже за технологиите, търговията и придвижванията в района."

    В течение на три години академичната експедиция е открила 67 корабокрушения, сред които римски търговски кораби и бойна флотилия от 17-ти век.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини