Над 2600 перничани са с изтекли лични карти, глобяват закъснелите

2664 жители на Пернишка област са с изтекли лични карти, който ще бъдат глобени с до 150 лв. Около 400 от тях е трябвало да подменят документите си още в края на 2010 г. До края на месец януари 2012 г. изтича срока на валидност на още 4077 лични карти. Това предполага сериозни опашки пред гишетата на Български лични документи.
Голям е и броят на невалидните свидетелства за управление на моторни превозни средства – над 4400, който са изтекли в края на миналата година. За тях обаче няма данни, колко хора управляват автомобили с изтекли книжки.
Заявления за нови лични документи всеки трябва да подаде месец преди изтичане валидността на старите. Това се налага поради 30 дневния срок на обикновена поръчка, така че хората да не остават без лична карта или книжка. Подмяната на личните карти е наложителна и поради факта, че никоя банка, фирма или институция няма да извърши услуга без валиден документ. Смяна на личен документ е задължителна и при промяна на имена или адреси. Срока отново е 30-дневен. В противен случай отново се налага глоба.
По-големите организации, ведомства, учреждения и населени места могат да се възползват от възможността, предоставяна от МВР, подмяната на български лични документи на техните служители да се осъществява на място чрез организиран прием от мобилни групи. За извършване на тази административна услуга ръководителят на съответното ведомство може да отправи искане до директора на ОДМВР чрез звената БДС. При желание от страна на съответните длъжностни лица, могат да получат поименен списък на хората, на който личните карти са валидни до края на годината и подлежат на подмяна.
За повече информация гражданите могат да посетят сайта на ОДМВР – Перник www.pernik.mvr.bg или да се обаждат на служителите от Български лични документи чрез централата на полицията – 076/676 376.

    

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини