Община Перник отвръща на удара

В редакцията на perunik.com се получи е-мейл, претендиращ да е официален отговор на Община Перник на многобройните публикации в сайта ни, свързани с бездомните кучета в Перник и тяхното третиране! Бихме искали да наблегнем на факта, че това писмо не е подписано от Кмета на Перник, няма изходящ номер и в този смисъл не би могло да се третира като официален документ. Същото не би могло да се използва като доказателство в съда, защото то, по същество, представлява анонимен материал, който може да бъде написан от всеки!

Въпреки това ще си позволим да публикуваме писмото като в същото време отправяме апел към общината в бъдеще да се придържа към форма на писмата си, използвана в целия цивилизован свят:

А ето и текста на писмото:

От 10 години госпожа Енева – журналист и природозащитник пресъздава апокалиптични картини на избиване на кучета в Община Перник. Даже си е позволила да обозначи  в международната карта България и Перник с череп – похвално за перничанин, за един български журналист.

Каква  обаче е истината?

Община Перник изпълнява одобрената от ОбС програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета и в изпълнение на чл.43 ал.1 от Закона за защина на животните, сключва договори с фирми, които стопанисват приюта, след проведени процедури по НВМОП от 2002г. до 2008г., за който тя си позволява да казва, че са избити 5000 кучета без да има каквито и да било доказателства. Искам да Ви напомня, че тогава беше в сила закона за ветеринарномедицинска дейност, съгласто който в срок до 14 дни, ако заловените кучета не се потърсят от собствениците се евтанизират.

     През 2008г. влезе в сила Закона за защита на животните, по който  Община Перник работи стриктно. За периода от юли 2009г. до май 2010г. фирма „Антик”стопанисва по договор  общинския стационар, която фирма представляваше и г-жа Енева..

НО...интересно тогава нямаше нито една публикация срещу общината. И независимо от многобройните констативни протоколи, предупредителни писма за недобре свършена работа и лоша хигиена, в медиите не е  публикувано нищо за “Хуманно отношение към кучетата” от фирма „Антик”, която  режеше  V- образно ушите. Тогава кучетата на воля обикаляха  града и се размножаваха, въпреки проведените от фирма „Антик” “кастрации”.

Излиза, че ако г-жа Енева има сключен договор, независимо от качеството на работа, тогава нещата с кучетата в Перник са наред. Въпреки  че по информация на многопрофилна болница “Рахила Ангелова” – Перник, броят на ухапаните и обработени пациенти през 2009 и 2010година се е увеличил десетократно.

         И така ние питаме – КАКВО НАПРАВИХТЕ  ВИЕ  по договора, подписан с Общината за  овладяване популацията  на безстопанствените кучета? С какво съдействахне вие като природозащитници, за изпълнение на Общинската програма, в която ясно са  регламентирани вашите функции за “съдействие”.

      Съгласно чл.41 ал.5  Община Перник  предложи и сътрудничество чрез публично – частно панртньорство  за изграждане  на собствен приют. КАКВО НАПРАВИХТЕ ГОСПОЖА ЕНЕВА?  Нищо!

    Община Перник  е отговорна и трябва да гарантира  сигурността, живота и  здравето на своите жители. В тази връзка  Община Перник излезе с  апел  към всички собственици на домашни кучета за задължителна регистрация и доброволна кастрация на своите домашни любимци, тъй като основната  причина за увеличаване броя на уличните кучета е изхвърлянето и  свободното им пускане. Собственици, които са кастрирали своите  кучета, се освобождават от годишния данък. В медиите са публикувани и местата, където могат да се разхождат домашните любимци. 

         В момента Общината подготвя промяна на общинската програма и наредба в съответствие с новите изисквания и санкции към собствениците на кучета. Тези изисквания са обнародвани  в бр.92 на ДВ. от 22 ноември 2011година.   И отново да припомним на  нашите природозащитници, че министърът на Земеделието и храните направи промяна в Закона за защита на животните, като санкцията за нерегистрираните кучета скочи от 20 на 200 лв.  И това се случи след като 3 годишно дете беше жестоко умъртвено от домашен любимец в кв. “Рудничар” град Перник.   

     Относно изнесената информация за изчезналото куче на име Дейзи информираме, че животното е живо и здраво и се намира в общински приют. Неговият собственикът може да го потърси и да го вземе обратно.

         Претенциите за хуманност и интелигентност на госпожа Енева далеч не  кореспондират с нейното поведение. Защото навсякъде по света понятието природозащитник е изпълнено със смисъл и е кауза, а не търсене на лични изгоди и финансови облаги. 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини