Инвестиция в "Производството" на бъдещи престъпници?

Открито писмо до редакцията на perunik.com бе изпратено от група членове на фейсбук групата "Активно гражданско общество" - тази без триене на коментари. По-долу е целия текст на писмото без редакторска намеса, отправено до кмета на община Перник във връзка с масовите убийства на кучета.

МАРОДЕРСТВОТО НАД ЖИВОТНИ В ГРАД ПЕРНИК -ИНВЕСТИЦИЯ В „ПРОИЗВОДСТВО” НА БЪДЕЩИ ПРЕСТЪПНИЦИ?

Обръщение към г-жа Янакиева, кмет на община Перник

От Представители на гражданско общество в Перник

 

Уважаема г-жо Янакиева,

Отправяме към Вас и екипът Ви изключително сериозни въпроси, провокирани от материали, публикувани в пресата, както и разкази на очевидци относно първобитният, нехуманен и зловещ начин на изтребване на животни в града ни, което не е от вчера и днес. Кадрите, публикувани непосредствено в навечерието на Новата 2012 година с избити кучета надминаха и най-безумното риалити, както и надминават сериозно границите на нашето търпение. Като съвестни данъкоплатци и хора с цивилизовано мислене, държим да получим отговор на няколко въпроса, като направим уговорката, че не делим проблема на „ЗА” животните и „СРЕЩУ” хората, което би било висша форма на демагогия, липса на интелигентност и вклиняване на принципа „Разделяй и владей!”.

Ето нашите въпроси:

1.Вярно ли е, че из града лица /чиито имена засега няма да цитираме/ си позволяват да упояват със стрели напоени с отрова /незнайно каква/ бездомни животни, откарва ги в „приюта”, където биват умъртвени? Има ли някой, който ги е упълномощил, кой е той и на какво основание?

2. Каква е длъжностната характеристика, функциите и задълженията на тези лица от приюта /на които се плаща с нашите пари/, тоест как се управляват нашите финансови постъпления в хазната? Кога и под каква форма ще получаваме по достъпен начин такъв отчет и не само относно това перо?

3.Коя институция е задължена да контролира действията на въпросните лица и ако те действат в противовес със закона има ли наложени санкции до момента?Има ли хора, които са в родствена връзка и същевременно в този случай са в позицията контролен орган-подчинен?

4.Хуманно и етично ли е гражданите и особено децата да участват, макар и наблюдавайки, масови сцени на избиване и трябва ли в 21-ви век да се превърне града ни в окъпано с кръв място?

5.Какви са приоритетите в управлението на града ни - убийство на парче, психически травми на гражданите, последваща склонност към агресия в децата и формирането на част от тях като бъдещи убийци / защото има такава корелация / или пример за хуманно и цивилизовано решение при решаването на въпроса?

Уважаема г-жо Янакиева,

Отговорността Ви като кмет съдържа и една много важна страна – създаването на модел на младото поколение и децата относно начините, по които постъпват възрастните при вземането на решения и тяхното прилагане. Това е устойчиво във времето поведение и от отношението Ви днес зависи каква инвестиция в тази посока ще вложите-дали ще възпитаваме мислещи и хуманни хора или бъдещи престъпници.

Много отдавна е факт, че чрез контакта с животни, деца с проблеми в общуването и увреждания тръгват напред в развитието си. Не може ли да направите възможна инициатива да има периодични посещения в приюта на деца, които да се научат на отношение към живо същество от друг вид? Това е пътят към признаване на различието и възпитаване в толерантност, което от своя страна е превенция на агресията.

На някои хора се посяга и на личното им пространство, защото по време на хайките се избиват и любимите им същества.

Чувстваме се неудобно, когато чуем предложения на приятели в социалната мрежа да направим от кадрите виртуална изложба, която да обиколи света и отново Перник да стане емблема на кръв и зрелища.

Трябва ли да търсим подкрепа на европейските институции или ще решим проблема сами?

Град ли ще останем или масов гроб?

Източник: ipernik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини