Шарка удари Хасково, 57 болни за 1/2 месец

Рязък скок на случаите на заболели от Варицела регистрират от регионалната здравна инспекция. За първата половина на месеца са отчетени 50 случаи в Хасково град и още 27 случая в села от общината. Поне за толкова е уведомена Здравната инспекция. Много от заболелите обаче са деца и се лекуват в къщи, а не в болницата. Счита се, че варицелата, наричана още едра шарка, се понася лесно от деца с адекватното лечение, разбира се.

Например в хасковското ОДЗ 16, от ноември до сега са преболедували 100 деца. 50 от тях и в момента не са на градина, заради големия инкубационен период на заболяването- до 21 дни. Въздушно-капковата инфекция има много висок контагиозен индекс /степен на заразяване/ и за нея няма ваксина. Заболялото дете просто трябва да стои няколко седмици вкъщи.

Вече са налице заболели и в хасковските ОДЗ №7 и ОДЗ №15. Светкавично са взети мерки по изолирането на заболелите деца и изпращането им вкъщи. „Няма място за притеснение. В нито една детска градина няма огнище. Що се отнася до 16-та, там в момента на градина са 120 деца от списъчен състав 170. Спазваме предписанието на здравните органи да не приемаме нови деца“ коментира директор дирекция „Социални дейности“ Ани Йорданова.

Единични случаи на варицела има и в ОДЗ 5, както и в училище Шандор Петьофи, където от 1 случай през ноември имаме 4 случая този месец. Първи случай има и в ОУ „Климент Охридски“.

Според лекари това са обичайни сезонни заболявания и няма повод за притеснения. Колкото по-млад е заболелия, толкова по леко изкарва болестта. Става обаче неприятно ако родителите не са боледували шарка. Варицелата води до усложнения, най-честите от които са пневмониите, макар да няма такъв тотален срив на имунната система, като при морбилите.

Варицелата се нарича едра шарка, защото най-едрата, смъртоносната Вариола, е изкоренена. Морбилите и рубеолата са дребните шарки, но за тях има ваксина.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини