Хасково затрупан от аборти и репродуктивни проблеми

На всяко новородено в Хасково се пада по 1 аборт

„Абортите са основна причина за първичния стерилитет при жените и той е в основата на повечето проблеми със зачеването“. Така на кратко бащата на ин витро технологията в България доц. д-р Атанас Щерев обясни нарастващият брой на двойките срещащи неуспех да си имат свое дете. Проблемът не е само при жените-50% от стерилитета е заради мъжете. Върху качеството на мъжката семенна течност обаче оказват влияние купища фактори. При жените, проблемът е доста по-ясно откроен. „До 1999-та година в страната имаше годишно по 100 000 аборта. Сега са 40 хиляди, което също не е малко“ обясни Щерев. Говорим за аборти по желание, не по медицински показания или спонтанни.

Картината в Хасково е обезпокоителна. По официални данни, за 2010-та година са регистрирани 750 преждевременно прекъснати бременности. При около 800-900 раждания в местното АГО излиза, че средно на едно новородено се пада по един аборт. Още повече че цифрата на прекъснатите бременности е съмнителна, въпреки че е официално отчетена в МЗ.

„Годишно в моята клиника права 50-60 аборта“ сподели хасковски гинеколог. Друг негов колега даде приблизителна цифра, но добави, че има колеги, които по-често изпълняват тази услуга. За справка-в хасковското АГО за цяла година само 10 жени са поискали да прекъснат бременността си.

Дори и официалната бройка обаче е стряскаща на фона на страната. Неофициално се знае че повече от ¾ от тези 40 000 аборта се правят в София, Пловдив и Варна. Чисто математически, на оставащите 25 области, включващи и доста по-големи от Хасково градове, се пада средно по около 400 аборта. Тук обаче са двойно повече. Съответно и нарастват пациентките на местните гинеколози, които се оплакват, че срещат трудности при забременяване.

Абортът е една варварска процедура независимо с каква техника се прави. Няма как да се пристъпи към остъргване на матката без това да нанесе поражения, влезе в подробности доц Щерев. Огромното мнозинство от подлагащите се на процедурата са млади жени от 20 до 30 години. А в тази възраст раждането е най-леко и успешно. По данни на най-старата ин витро клиника в България „Доц.Атанас Щерев“, точно между тези години ин витро процедурата има най-големи шансове за успех-цели 48%. За сравнение-над 35 години шансовете за успешно изкуствено оплождане е 4-5 %. С други думи жените нанасят удар върху фертилната си способност точно когато са най способни да износят дете и решават да имат такова, едва когато биологията и кюртажа влошават нещата.

Хасковлийки трябва да имат възможността ин витро, тук в Хасково, смята ръководството на областната МБАЛ, по чиято покана пристигна доц Щерев. Той проучва възможността за изграждане на център ин витро в местното АГО.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Марияна
    0 0
    15:36, 2 ное 2018
    Искам да направя аборт пожелание в 3ти месец сам каде мога да го направя и каква е цената
Последни новини