Заплатата на перничани намаляла

Средната работна заплата за областта през третото тримесечие на тази година е намаляла в сравнение с предния тримесечен период на 2011-та, сочат предварителни данни на НСИ.

553 лева е  средната месечна работна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение в областта през трето тримесечие на 2011 г. Това е с 6 лева по-малко  в сравнение с предходното тримесечие на годината. Средната работна заплата за страната е 693 лева.

Това равнище на работна заплата за трето тримесечие нарежда областта на 11-то място сред останалите области в страната.

Спрямо същия период миналата година, средната месечна работна заплата в областта  е нараснала с 9 лева.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение за област Перник през трето тримесечие на 2011г. са получили наетите по трудово и служебно правоотношение в следните икономически дейности:  „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” ; „Държавно управление” – 769 лева; „Финанси и застраховане”  - 690 лева

Най-ниско платени са били наетите лица в „Административни и спомагателни дейности” – 276 лева; „Хотелиерство и ресторантьорство ” – 350 лева.

По предварителни данни наетите по трудово и служебно правоотношение в края на септември 2011 г. намаляват с 3,1% спрямо края на септември 2010 г. и достигат  27 063 лица.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите лица в дейностите: „Преработваща промишленост” и „Търговия”, следвани от „Строителство” и „Образование”.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини