Вещо лице ще брои ръчно бюлетините на РЗС и БСП за общински съветници

Вещо лице ще брои бюлетините за общински съветници от изборите по жалбите на БСП и РЗС в Административния съд, стана ясно на заседанието днес.

Делото ще се гледа на 16-ти ноември отново от 13: 30 часа. До 15-ти вече трябва да е ясна експертизата на вещото лице относно броя на недействителните бюлетини и броя на гласовете за двете политически партии от изборите миналия месец.

Съдът назначи и още едно вещо лице, което също да се заеме с броенето на бюлетините. Причината е обемната информация от всичките 136 секционни избирателни комисии.

Съдът отхвърли жалбата на РЗС за искането на протоколите и преписките от всичките 139 секционни избирателни комисии на територията на общината. Според съда протоколите са доказателство за получения изборен резултат, в тях липсват дописвания, зачеркване и незаконна интервенция.  Прокурорът и страните  по делото  също определиха жалбата като неоснователна.

Единствено РЗС отчете жалбата на БСП като основателна, според представителите на останалите партии тя не съдържа достатъчно аргументи и не е конкретна относно това, което се оспорва.

Съдът задължи и членовете на Общинската избирателна комисия да осигурят реда за броенето на бюлетините за БСП и РЗС, както и да съдействат на вещото лице, за да изпълни задълженията си.

Оказа се, че заради колебанието на БСП за оттегляне на жалбата, депозитът за вещото лице от жалбоподателя Ненко Темелков  е било внесено едва днес сутринта, което е извън определените за това срокове. Съдът разтълкува това като неуважение към институцията, но въпреки това допусна доказателствените искания на БСП и коалиция във връзка с допълване на задачите на назначената експертиза.

Адвокатът на РЗС поиска да се осигури присъствие на представител на партията (жалбоподателя) при броенето на бюлетините. Искането обаче не беше уважено.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини