Ще говорим ли за 5,5 стотинки на минута?

Ще престанат ли българите да носят по няколко мобилни телефона заради скъпите разговори от един оператор към друг? Анализите на комисията за регулиране на съобщенията предвиждат до лятото на следващата година цените на едро за обажданията между мрежите да поевтинеят с повече от 60%. Това според регулатора трябва да се отрази и върху сметките на крайните потребители. От кога и с колко обаче зависи от телекомите, съобщава БНТ.

Опитите за смъкване на цените на едро за разговорите между отделните мрежи започна преди две години, под натиска на Европейската комисия. Тогава оттам констатираха, че цените у нас са сред най-високите в Евросъюза и посъветваха КРС да вземе мерки за намаляването им. Новият анализ на регулатора предвижда догодина цените на едро да паднат няколко пъти и от 13 ст. на минута да станат 5 стотинки и половина. Целта е от 2013 година тарифите на едро да паднат под средните за Европа и да са около 4 стотинки и половина.

Очакванията на КРС са разговорите от един оператор към друг да поевтинеят между 25 и 40% за крайния потребител. Според телекомите конкретни прогнози трудно могат да се направят, тъй като и сега тарифите са различни в зависимост от абонаментния план. Иначе и те смятат, че тенденцията за понижаване на цените ще продължи и догодина най-вече в резултат на конкуренцията между тях.

Според телекомите влизането на четвърти оператор на пазара у нас ще е изключително трудно. От една страна - пазарът е пренаситен и силно конкурентен, а от друга обявените на търг честоти не са достатъчни за изграждането на четвърта мрежа, а по-скоро за допълнителни услуги. Такова е и мнението на КРС.

Веселин Божков - КРС не знае кой е измислил това за четвърти мобилен оператор. По думите му, този, който спечели поисканият ресурс, може да развива различни мрежи. "Аз очаквам, тъй като заявеният ресурс е малък, той едва ли ще стигне, за да се появи четвърти мобилен оператор", допълва Божков.

Ресурсът обаче е достатъчен за вече съществуващи оператори - независимо дали са мобилни или пък доставчици на интернет, или сателитна телевизия - да разширят услугите си. Резултатите от търговете на КРС ще станат ясни в края на тази година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини