След 10 г. неуспешна борба: Телефоните без зарядно в магазина

Eвропейската комисия обмисля да забрани продажбата на мобилни телефони в комплект със зарядно устройство като мярка да убеди производителите да преминат към общо зарядно.

Така и потребителите няма да са принудени да вземат зарядно при всяка смяна на телефона си, независимо дали имат нужда от него или го искат.

Брюксел се опитва да накара производителите да приемат общ стандарт от 2009 г., но и без успех. Макар видовете зарядни да са намалели от 30 до 3, междувременно са се появили и нови технологии чрез безжично и зареждане с USB.

Зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович призна в Европарламента в Страсбург късно в понеделник, че избраната тактика да не се предлага европейско законодателство, а да се разчита на саморегулацията на производителите, не е постигнала успех. Безрезултатен е и меморандумът за разбирателство, подписан между тях и Комисията през 2018 г., ето защо сега Брюксел обмисля да внесе законодателно предложение за уреждане на проблема.

"Въпреки усилията на Комисията да насърчи по-голямо усилие към хармонизация и устойчиви продукти, в този случай те не сработиха както очаквахме. Липсата на успех не е защото сме се страхували от някоя компания", заяви Шефчович в Страсбург.

Продажбата на телефони без зарядно устройство в магазините е едно от възможните решения, като се обмислят и други варианти.

Освен, че затрудняват потребителите, различните стандарти на зарядните устройства създават допълнителен електронен отпадък, който по сметките на Еврокомисията се равнява на 51 000 тона годишно.

В момента Еврокомисията очаква резултатите от поръчано изследване на ефекта от различни възможни действия и в скоро време ще обяви действията си, обеща Шефчович.

Изследването трябваше да бъде публикувано още миналата година. Депутатите нарекоха "срам" неспособността на Комисията да реши "толкова прост проблем" за 10 г. Те настояха законодателното предложение да бъде готово до 6 месеца.

Евродепутатите настояват общото устройство да не бъде само за мобилните телефони, а да обхваща още таблетите, фотоапаратите, електронните четци и други мобилни устройства.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини