Откриха първото космическо летище "Спейспорт Америка"

Първото космическо летище "Спейспорт Америка" вече е факт. След една година ще бъде осъществен и първият полет на космически туристи от него, а кандидатите са стотици. За удоволствието да види Земята от Космоса всеки един от тях трябва да плати средно по около 200 000 долара.

Британският милиардер Ричард Брансън, който е президент на "Върджин Галактик", откри в Ню Мексико първото космическо летище в историята - "Спейспорт Америка", предаде ТВ Европа. Именно оттам в близко бъдеще трябва да излитат и първите космически туристи.

"Совалката е завършена. Тестовете са много убедителни и мисля, че се движим към първото изстрелване след около 12 месеца" - съобщи Ричард Брансън. Присъстващите имаха възможността да наблюдават и демонстрационен полет на совалката "Уайт Найт Ту", която един ден ще отведе новите "туристи" извън земната атмосфера.

450 души вече са си запазили билет за пътуване в Космоса, заплащайки средно по около 200 000 долара. Според плановете на компанията масовите полети ще започнат през 2012 г.

Те ще продължават около 2 часа и половина, като през това време корабът ще се издигне на височина от 15 000 метра. Туристите ще могат да стават от седалките си, да бъдат в безтегловност в продължение на 5 минути и да се насладят на уникална гледка през илюминаторите на кораба. "Върджин Галактик" има намерение да инвестира около 400 милиона долара, за да се сдобие с малък космически флот от няколко кораба.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини