И ЦИК не може да смята

Централната избирателна комисия не уважи жалбата на кандидат-кмета Вихрен Матев срещу агитационните материали на ПП ГЕРБ, които според него нарушават Изборния кодекс.

Според ЦИК във вестника на ГЕРБ се съдържат 2 плаката, които могат да се разглеждат като агитационни материали. На тези материали е изписана информацията, че купуването и продаване на гласове е престъпление в обособено поле с размери, отговарящи на изискванията на чл. 134, ал. 2 от ИК. От ЦИК обаче леко отклоняват същността на жалбата, без изобщо да споменат лицевата страна на вестника,където всъщност е нарушението, и допълват:“ В останалата си част вестникът съдържа статии, интервюта и други журналистически материали, поради което не следва на всяка страница да има информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление.“

На практика обаче никой в комисията не си е направил труда да погледне заглавната страница на изданието и да направи простата сметка, че надписът „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ заема значително по малка от 10% площ върху лицевата част на материала. А именно-по малко от 3%. Цялата лицева част на вестника е 42 см, а полето заема точно 1см.

По-рано ОИК-Перник също не уважи жалбата на Вихрен Матев относно вестника на ГЕРБ. Мотивът на Общинската избирателна комисия беше, че в жалбата не са посочени времето и мястото на разпространението на материала, за да може ОИК да разпореди изземането и премахването му, каквото е искането на жалбоподателя.

Освен това според ЦИК, знаменцето, което ГЕРБ раздава, не е агитационен материал. „Приложеното знаменце не съдържа нито визуална, нито текстова информация, която да дава основание да се свърже с изборите на 23 октомври 2011 г; в него не се съдържат знаци, символи или текст, които да имат характер на предизборна агитация“, твърди в решението си ЦИК. А флагчето на практика беше раздавано от ГЕРБ именно на предизборните шатри заедно с всички агитационни материали.

Бонбончето на ГЕРБ също не било агитационен материал и то по същата причина.

Междувременно Общинската избирателна комисия не уважи и други жалби на Вихрен Матев и членове на ПП „Другата България“.  Така според ОИК видеоматериалите на ГЕРБ и БСП и коалиция, публикувани в пернишки сайтове, отговарят на изискването на кодекса. В момента на проверката те съдържали задължителното послание „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, въпреки че колкото и проверки да прави perunik, този призив липсваше.

Като най-честия мотив за отхвърляне на жалбите се оказва липсата на посочено място на разпространение на агитационните материали. Такива например са агитационните материали за кандидат-президентите.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини