Комисии от експерти обследват потъващия блок в Перник

Комисии от експерти ще обследват потъващия блок в Перник. Сградата е в квартал „Христо Ботев”. От едната страна стените на три апартамента са силна напукани, а жилището в сутерена е в бедствено състояние.

След констатациите, които ще направи комисията, собствениците на застрашената сграда ще бъдат уведомени за мнението на експертите. Ако е наложително да я напуснат, те ще трябва да декларират с какви други жилища разполагат, за да се преместят там. Семейството, което е наемател на жилището в сутерена ще може да бъде настанено в общинско жилище от фонда за бедствени случаи, увериха от общината. Фамилията е в Перник отскоро, не отговаря на изискването за уседналост и не може да получи общинско жилище за постоянно, но в рисковата ситуация ще получи временен подслон.

Всички хора, които имат съмнения, че нещо се случва със сградите им заради старите руднични галерии под тях трябва да се обръщат към нас, каза ликвидаторката на Мини Перник Живка Габрова. Добив в стария подземен рудник „Христо Ботев” е имало от 1906 до 1918 г. Ликвидаторката смята, че жилищните блокове, строени от Мини Перник, какъвто е потъващият, не са изграждани върху подземни минни изработки. Тя обаче се ангажира да провери в старите карти какво има под 5-те блока в кв. Христо Ботев, които по-късно са станали собственост на завод „Струма”.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини