КРС обяви търг за четвърти мобилен оператор

Търг за четвърти мобилен оператор обяви Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Началната тръжна цена е 49.5 млн. лв., стъпката за наддаване - 1 млн. лв., а депозитът за участие - 2 млн. лв. Победителят ще получи разрешение за ползване на радиочестотен спектър за електронни съобщения чрез мобилна мрежа за 15 години. Това става ясно от съобщение в сайта на институцията.

В момента в България работят три мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком".

Решението за обявяването на търга за четвърти играч на пазара е провокирано от заявление на компанията "4ДЖИ КОМ" от началото на юли. В резултат на това КРС обяви, че набира "намерения" за участие в подготвяния търг, като интерес проявили 6 компании. Не се посочва обаче кои са те.

"Бяхме длъжни да обявим търг, тъй като свободният ресурс не може да задоволи всички искания", каза председателят на комисията Веселин Божков в неделя. Той добави, че началната тръжна цена е определена според таксите, които се събират от комисията и са приети с постановление на правителството. "Има формула, по която се изчислява цената на базата на тези такси. Има коментари, че е висока, но когато се приемаха таксите, никой не възрази", каза още Божков. Той добави, че не може да изреди имената на шестте компании, проявили интерес към свободния честотен спектър, тъй като в момента почива и ще може да изреди имената в понеделник. "Надявам се действащите оператори да не шиканират процедурата", добави Божков.

Дружеството, предизвикало откриването на търга - "4ДЖИ КОМ", е създадено в края на май тази година. Негов собственик е Евгени Гаврилов Цолов. Той има собственост и участва в управлениeто на още няколко компании, показва справка в търговския регистър. В една от тях - "Проектни анализи", Цолов е съдружник с швейцарската фирма "Арвекс", която стана известна с поръчка на БДЖ за доставка на 30 рециклирани спални вагона. Оказа се, че те са прекалено стари и не могат да се използват, без преди това да бъдат ремонтирани, а освен това са купени на по-висока от пазарната цена. Заради това беше повдигнато обвинение на бившия директор на БДЖ Христо Монов.

На пръв поглед "4ДЖИ КОМ" не отговаря на условията за участие в обявения от КРС търг. Причината е, че кандидатите за него трябва да имат над 3 млн. лв. оборот през 2010 г., а компанията не е съществувала през този период. Условията на търга обаче дават възможност оборотът да е реализиран от свързани лица.

От КРС искат още кандидатите да имат опит в осъществяване на обществени електронни съобщения, като ще се зачита и този на свързаните лица. В обявата за търга обаче не е посочено какво точно означава опит в тази сфера. В процедурата не могат да участват свързани лица, както и такива, които имат задължения към КРС.

Документите за участие струват 4 хил. лв. и се подават до 14 ноември. Търгът е насрочен за 7 декември.

Последният опит за пускане на четвърти мобилен оператор на българския пазар беше преди три години. Тогава процедурата беше прекратена, след като документи подаде само една компания - TelCo, макар че тръжни книжа купиха осем фирми.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини