Отбелязваме 103 години Независимост

103 години Независима България отбелязваме днес, на 22 септември. Това е датата, на която през 1908 г. страната ни обявява своята независимост.  В черквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е  обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Турция, а след това и Великите сили признават официално българската независимост през 1909 г. С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Днес Перник ще отбележи празника с поднасяне на венци и цветя на паметника на Кракра Пернишки. По-късно пред Двореца на културата ще се състои концерт на АНПТ „Граовска младост”. В читалището в с. Мещица и читалнята на РБ”Св. Минков” ще има изложби, посветени на 90-годинишнината от смъртта на Иван Вазов. След обяд в НЧ”Пробуда-1922” в с. Драгичево ще се проведе дискусия по повод деня на Независимостта на България.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини