Питейната вода в Перник-една от най-мътните в страната

  9 % отклонение от нормите за замърсяване на СЗО е отчетенo във водата, която пият перничани. Перник е един от регионите в страната, от чиито чешми капят различни бактерии.

Според Световната здравна организация над 5% отклонение от микробиологичните показатели вече е опасно, пише “Монитор”. Но според последния годишен доклад на Агенцията за околна среда периодичният мониторинг показва отклонение от 15%.

Най-мътна вода пият в Пазарджик, където замърсяването достига 11,34%, и в Ямбол ­ 9,23%.

Над 8% отклонение от нормата отчитат в Монтана, Перник и Бургас. Замърсяване над стандарта на СЗО е измерено и във Враца, Кюстендил, Пловдив, Кърджали и Добрич. Рязко се е влошило положението в Кюстендилска област, където замърсяването от 1,26% е скочило на 7%, а в Пловдивска област от 3% е стигнало до 7%. В Перник от близо 6 процента отклоненията са стигнали 9.

Агенцията по околна среда вече настоятелно препоръча на Пазарджик, Кюстендил и Монтана да изградят или да модернизират пречиствателните си съоръжения.

Най-чиста по този показател е водата в София, Русе и Шумен.

В повечето случаи водата наистина е безвредна, само че има отклонение по т.нар. органолептични показатели. Тя има цвят, мирис и е мътна. Затова макар и да не ни вреди, тя ни кара да се притесняваме всеки път, когато пълним чашата от крана.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини