Плевнелиев поканен за президент по пътя за Перник

Час преди да бъде представен пред медиите като кандидат-президента на ГЕРБ, строителният министър Росен Плевнелиев е получил съдбоносното "да" от Бойко Борисов. Окончателното решение било съобщено по телефона. Това разказа самият премиер вчера, като обясни, че за поста можел да бъде номиниран и Цветан Цветанов. Борисов обаче преценил, че МВР шефът му е нужен повече в правителството.

Борисов разказа още, че е поканил Плевнелиев за най-високия пост в държавата в кола на път за Перник. Тогава министърът елегантно опитал да отклони номинацията, като обяснил, че е свикнал да води по-спокоен семеен живот - като например да ходи с децата си в парка или на кино. Явно аргументите му не са натежали, защото от вчера Плевнелиев е кандидат на управляващите за "Дондуков" 2. Вице му е неговата колежка в правителството - правосъдната министърка Маргарита Попова.
В щаба на ГЕРБ двамата се явиха в елегантни тоалети. Плевнелиев бе заложил на вратовръзка в цвят индиго, а Попова - на черна рокля.


Двамата обявиха, че ще модернизират президентската институция, но не навлязоха в подробности. Плевнелиев смята да я превърне в стратегически център, който непрекъснато да ражда идеи. Сподели и амбицията си да помогне България да стане лидер на Балканите.
От думите му стана ясно, че е човек, който нищо не е получил даром, а се е изградил сам. И сега не се плаши, напротив - амбициран е от перспективата да бъде държавник. Той емоционално обясни какво го е мотивирало преди 3 г. да влезе в политиката, макар и като експерт - арогантността на тройната коалиция, която лъжела, че няма криза. И по-специално - на мандатоносителя й Ахмед Доган, който обяснявал, че реже баницата, раздава я на обръчите от фирми и на който това не му харесвало, да си тръгва. Плевнелиев не спомена името на лидера на ДПС, но стана ясно, че говори за него.


Приоритет на досегашната правосъдна министърка ще е да отвори съдебната система за гражданите и да подпомага реформата в Темида. Борисов обясни, че изборът му за вице паднал върху нея, защото тя като доказан министър може да помогне за съдебната реформа, която е ахилесовата пета. Попова като вицепрезидент, много внимателно и тактично, с контактите, които има в Брюксел, можела да помогне. Досега президентската институция с назначенията си в съдебната власт на практика саботирала реформата там.

Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини