Д-р Банов представи нашия край на международен научен форум

С темата си „Изковаване на гвоздеите за Разпятието-стенопис от Земенската църква. Идеи и сюжетни характеристики“ д-р Виктор Банов представи нашия край на висок международен научен форум.

Д-р Банов се спира на тази тема, тъй като три години е бил отговорен за този обект и добре познава спецификата му. Така участието му в този форума запознава световната и научна общественост с тема идея конкретно от региона.

22-рият Международен  конгрес за византийски изследвания „Византия без граници“ се провежда в София от 22-ри до 27-ми август. Това в вторият такъв конгрес, който се състои в България. Първият се е провел в новопостроената сграда на Софийския университет в далечната 1934 година под патронажа на цар Борис III. Тогава активно участие във форума са взели проф. Асен златарски и проф. Богдан Филов.

Домакинството на София тази година е избрано на предишния конгрес, който се е провел през 2006-та година в Лондон. Изборът е от голямо значение за България, тъй като другите кандидати са били Турция и Кипър.

„България има важно място в историята, тъй като в продължения на десетилетия се явява буферна зона на Константинопол и останалия свят, както на изток, така и на запад и славянския свят“, разказва д-р Банов. На конгреса той е участвал в секцията на научните съобщения и по- конкретно- стенна живопис от 14 век.

Тематичните научни съобщения, пленарните заседания и кръглите маси са разпределени по секции относно характера на изследваната дисциплина-  история, епиграфика, иконография, градоустройство, нумизматика, периодизация и датиране и др.

В София в момента са събрани светилата на Византистиката. На конгреса присъстват 1200 учени от 46 страни. Някои от най-изявените са акад. Васил Гюзелев, проф. Аксиния Джурова, проф. Георги Матанов, проф. Христо Матанов и проф. Илия Илиев. От международния комитет  това са проф. Петер Шрейнер, проф. Евангелос Кросос, проф. Макъл Каплан и проф. Константинос Истакис.

„Византия без граници“ се провежда под патронажа на президента Георги Първанов и Организация на Обединените нации за образование, наука и култура.  „Организацията и приема на гостите бяха на перфектно ниво и това не остана незабелязано и от чуждите медии“, разказва д-р Банов.

Тържественото закриване на най-големия научен форум от десетилетия насам е на 27 август от 12 часа в главната аула на софийската Алма Матер. Тогава ще стане ясно и кой ще е домакин на следващия конгрес през 2016г.

*Снимки: д-р Банов, изложба „Сиянието на Византия. Украсени гръцки ръкописи от Балканите VI-XVIII век“

Четвероевангелие, начало (първите две десетилетия) на 10 век
Изборно евангелие, втора половина на 11 век

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини