Откриха най-древните следи от живот

Вкаменените останки на най-древните живи организми. Сн.: авторите на изследването

Учени намериха най-древните вкаменелости със следи от живот. Те са на 3,4 милиарда години.

Вкаменени следи от миркоорганизми са открити в слоеве в Западна Австралия. Останките са система сферични и елипсоидни образувания, сред кристали неокислен пирит  (минералните находки след Кислородната катастрофа преди 2,4 милиарда години са окислени). Кристалите според учените са продукт на жизнената дейност на тези микроорганизми, която е била на сярна основа. Статията на учените е приета за публикуване от сп. Nature Geoscience, накратко – в New Scientist.

Находката е цели 200 милиона години по-стара от най-старите досега. Освен това тя косвено повтърждава биологичния происход на минералните структури отпреди 3,5 милиарда години, намерени през 1998 год., споровете за които продължават до ден днешен.

Забележително е също, че възрастта на следите от химичеаски процеси, определени от учените като биологични, е 3,8 млр год. Смята се, че по това време е съществувал  Последният универсален общ прародител – предшественикът на всички сега съществуващи на планетата живи организми. По това време Земята била покрита с океани, водата в които вследствие парниковия ефект била доста топла – около 45 градуса C, а магнитното поле, което защитава живота на планетата в наши дни, тогава все още не се е било появило.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини