Ще има Виенски дом в Перник, проектът е за строителство на жилища за млади семейства

Проект за строеж на жилища за млади семейства беше представен днес. Проектът се нарича „Виенски дом – Перник” и е изцяло по образеца на жилищата, в които живеят западноевропейците.

Според плана модерната кооперация трябва да има 54 жилища с басейн, фитнес, вътрешен детски кът, детска площадка, паркинг и озеленяване. Наемите ще са по 5 лв. на квадратен метър, в който са включени и консумативите.

Днес беше подписан и договорът между Община Перник и виенската строителна фирма „Виена Зюд” за създаване на търговско дружество „Виенски дом – Перник” ООД, в което общината е с 52% участие.

Подобни проекти има вече в Германия, Словакия, Хърватия и Черна гора. „Няма да експериментираме, идваме с модел, който се е доказал в 8 държави от този район“, каза Волфганг Аманн от Виена Зюд.

Проектът ще се финансира от Холандски инвестиционен фонд, специализиран в подобни проекти, като строителните разходи ще са по- ниски от средните за региона. Така на практика ще се построят модерни жилища, които да са достъпни за младите хора.

Срокът за изпълнението на проекта е 18 месеца от първата копка, която се очаква да е седмици след регистрацията на дружеството. 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини