Стомана отговорна за замърсяването на Струма

Стомана Индъстри, като притежател на разрешителното за територията, от която е станало замърсяването, носи отговорност за инцидента с река Струма. Това заяви директорът на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов.

Независимо, че може Стомана Индъстри да не е виновна пряко за замърсяването, предприятието все пак носи отговорност, тъй като е притежател на разрешителното за територията, от която е изтичала замърсената с желязо вода.

Прекият виновник все още не е открит, но макар металургичната фирма да има сключени договори с 25 фирми за заустване в проблемния колектор, съгласно екологичното законодателство отговорността като оператор носи тя.

Санкциите са от 10 хил. до 100 хил. лева за всяко нарушено условие в комплексното разрешително. Продължават да се разследват всички фирми на територията на "Стомана Индъстри".

Продължава и разследването на всички фирми на територията на Стимана Индъстри". Полицията е разпитала всички компетентни лица от фирмите. Ще бъдат обходени 15 контролни шахти, като ще се установява кое е най-близкото предприятие до шахтата, в която има утайка. Търси се и пробив в тръбите, но засега такъв не е открит.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини